Amsterdam, 14 september 1924 – Ilpendam, 1 oktober 1999.
Wim Polak werd in 1924 geboren op Koestraat 13, dichtbij de Nieuwmarkt. Zijn vader, Philip (Amsterdam, 17 maart 1898 – Midden Europa, 31 augustus 1944) was textielhandelaar, zijn moeder was Clara Jacobs (Amsterdam, 4 augustus 1900 – Auschwitz, 8 oktober 1942). Hij was het enige kind in dit gezin.
Wim was 15 toen de oorlog uitbrak en in 1942 dook hij onder in Twente. Hij ontmoette daar Jo, ook uit Amsterdam, en zij werd later zijn vrouw.
Na de bevrijding werd hij lid van de PvdA en ging economie studeren. In 1946 werd hij economisch redacteur bij Het Vrije Volk, en maakte zijn studie niet af. In 1965 werd hij Wethouder van Financiën en Kunstzaken en locoburgemeester in de periode dat Samkalden burgemeester was. Deze werd langdurig ziek en toen nam Polak dit ambt al waar.
In 1977 werd Wim burgemeester van Amsterdam. Dat bleef hij tot 1983 en deze zes jaar waren een moeilijke periode in de Amsterdamse geschiedenis, met onder andere de krakersrellen in de Vondelstraat en de rellen rond de kroning van Koningin Beatrix.
Polak probeerde altijd de inzet van de politie zo lang mogelijk te vermijden, wat niet altijd mogelijk was, en hij probeerde de oorzaak van de onvrede op te lossen. Een grote oorzaak was de woningnood in Amsterdam en door zijn wethouder van volkshuisvesting Jan Schaefer te steunen volgde de grootste woningbouwexplosie in de Amsterdamse geschiedenis.
Verder saneerde Polak de Amsterdamse begroting, waardoor in 1982 deze voor het eerst weer sluitend was. Polak omarmde verder het plan voor een nieuw stadhuis en opera wat leidde tot de huidige Stopera.
Polak was een burgemeester in een roerige tijd, maar door daadkrachtig optreden – en dan vooral in het oplossen van de oorzaken – geldt hij als een van de beste burgemeesters van deze stad.
bron:
wikipedia,
joodsmonument.nl,
onsamsterdam.nl
laatst bijgewerkt:
17 september 2019