Werkkampen in en rond Amsterdam

Het waren vaak heen- en weerkampen, kampen waar men thuis sliep en overdag dwangarbeid moest verrichten. Maar het waren werkkampen en werden zo zowel door ambtenaren als door de dwangarbeiders zo genoemd.

Vaak betroffen het kampen die in de jaren dertig, tijdens de crisis, als werkvoorziening gebouwd waren. Er was een netwerk van honderden kampen in Nederland, in Amsterdam is een van de bekendste werkvoorzieningen het Amsterdamse Bos geworden, dat aangelegd is door werklozen in de werkvoorziening.

De nazi’s troffen dit netwerk aan toen zij ons land bezetten en maakten al snel een verdeling tussen Joodse- en niet-Joodse arbeiders, en Joodse- en niet-Joodse werkkampen. De Joodse arbeiders werden Joods dwangarbeiders en werden aangevuld met Joden die inmiddels werkloos werden door de anti-Joodse maatregelen van de bezetter In 1942 zaten er 8000 Joden in de werkkampen. Rond en in Amsterdam waren er tijdens de bezetting zeker 13 Joodse werkkampen.

Ze waren het voorportaal voor de deportatie naar Westerbork. Deze Joden die werkloos waren geworden door de maatregelen van de bezetter waren de vaak de eersten die gedeporteerd werden. Op dit moment (2017) worden de werkkampen in kaart gebracht door Lion Tokkie, in samenwerking met Rob van der Laarse (hoogleraar erfgoed) en Ivar Schute (archeoloog).

De locaties van de dertien kampen rond en in Amsterdam zijn via ‘kaart’ te zien.

bron:
www.jonet.nl, lemma dertien werkkampen voor Joden in en om Amsterdam (geraadpleegd 18 februari 2017)
www.parool.nl, lemma Amsterdam had zeker dertien werkkampen voor Joden

laatst bijgewerkt:
24 september 2019