Het Waterlooplein kan met recht het hart van de oude Jodenbuurt worden genoemd. Vanaf de allereerste vestiging van Joden in Amsterdam, toen de Sefardische Joden, werd deze buurt van groot belang. Een aantal van de eerste synagoges was er gevestigd, toneelschuren van de Sefardische Joden, winkels, en later de markt. Vier eeuwen lang speelde het Waterlooplein een hoofdrol in de Joodse geschiedenis van de stad.
Geschiedenis laat sporen na. In de recente geschiedenis was het Waterlooplein het toneel van rellen. En het toneel van de afbraak van de buurt na de oorlog. En juist die periode maakte het mogelijk dat meer dan 100 beerputten bloot konden worden gelegd en onderzocht. In de jaren 80 van de vorige eeuw waren veel technieken nog niet zo verfijnd als nu, in het afgelopen decennium kon veel meer worden geduid en is de archeologie complementair aan archiefonderzoek.
Archieven vertellen ons wie er woonden en soms een beetje wie ze waren. Archeologisch onderzoek vertelt ons nog veel meer wie ze waren, wat ze aten, hoe ze leefden. Zeker door de samenwerking met de archeologie-afdeling van de Universiteit van Amsterdam is vanaf 2 oktober 2020 tot 28 februari 2021 een prachtige tentoonstelling te zien voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van deze buurt en wat die buurt zo bijzonder maakte voordat de (in mijn ogen) spuuglelijke Stopera er werd gebouwd. Want zelfs het bouwen van dat gebouw maakt nu nog veel meer zichtbaar, omdat toen alerte archeologen hun opgravingen deden.
Maar niet alleen dat. Ook die veelbezongen Waterloopleinmarkt wordt belicht, wat er gebeurde in de Tweede Wereldoorlog en bijzondere mensen uit deze buurt. Voor een bezoek moet gereserveerd worden, wat een kleinere moeite is dan u denkt. De Corona-,maatregelen worden uitermate goed in acht genomen. Ga dat zien!
U kunt uw tickets boeken via deze link. Vergeet niet om in de Museumwinkel het prachtige boek over deze tentoonstelling te bekijken!
Op deze website zijn er ook veel verhalen die rond en op het Waterlooplein spelen. Om u in de stemming te brengen zijn deze deels hier bijeen gebracht: