Synagoge Zuidelijke Wandelweg

synwandelwegOp 11 december 2008 werd door de burgemeester van Amsterdam, Job Cohen en door rabbijn Menno ten Brink de eerste paal geslagen voor een nieuwe synagoge die aan de Zuidelijke Wandelweg wordt gebouwd. Deze sjoel is de vervanging van de sjoel aan de Soetendorpstraat, die na 41 jaar trouwe dienst niet meer voldeed aan de eisen die men aan het gebouw stelde.
Op 29 augustus 2010 werd de sjoel door Prins Willem-Alexander geopend.

De liberale gemeente van Amsterdam wilde met deze sjoel een gebouw dat de Joodse gemeenschap zou markeren en niet zou verbergen. De architect van het gebouw werd Bjarne Mastenbroek en het ontwerp werd een rechthoekig gebouw van 57 bij 17 meter, ruim 16 meter hoog. Zeer opvallend zijn de glazen puien in de west- en de oostwand die een Menora (7-armige kandelaar) verbeeld. De gebedsruimte zit achter de Menora en de Menora-vorm graaft zich door het interieur van het gebouw heen.
Daarbij is men geslaagd om de gebedsruimte zo in te richten dat deze intiem is wanneer er weinig mensen bij een dienst zijn, maar wanneer de tribunes gebruikt worden bij veel bezoek de dienst nog steeds intiem blijft en de mensen op de tribune zich goed betrokken voelen bij de dienst. De armen van de Menora geven het tribuneniveau aan. De “zevend e” arm gaat naar het dak en verbeeldt het Ner Tamied (Eeuwige licht) dat in de sjoel aanwezig moet zijn.
De rest van het gebouw is sober en functioneel. Er zijn leslokalen, kantoorruimtes, een bibliotheek en feestzalen.
De gouden toegangsdeuren tot de sjoel zijn het meest exuberante, en deze zitten in en portiek van metselwerk met steentjes uit de oude sjoel.
De buitenkant van de sjoel is grijs gestuukt beton, met stippen waarmee een Hebreeuwse welkomsttekst op de buitenwand staat
Het gebouw heeft 4,9 miljoen euro gekost. Het is een van de eerste keren dat na de oorlog een nieuwe sjoel wordt gebouwd, aan de ene kant veroorzaakt door de verouderde sjoel, aan de andere kant door het groeien van het aantal leden van de Liberaal Joodse Gemeente – nu zo’n 1800. In de sjoel worden bouwkundige vernieuwingen en traditie gecombineerd en de sjoel is een van de grootste van Europa.

Een interview met Izak Salomons door Mia Dreese (ook geplaatst in Kol Mokum, september 2010), staat hier.

Een fotoreportage van januari 2011 staat hier.

bron:
website LJG,
Volkskrant 11 sep 2010,

illustraties: 
foto’s binnen met vriendelijke toestemming van Jos Wiersema, Stichting Geheugen van Plan Zuid
foto’s buiten © joodsamsterdam.nl

laatst bijgewerkt:
14 september 2019