Stichting Heimisj jaaroverzicht 2024

Een vredig en gezond 2025 en weer bijna een half miljoen bezoekers
In het afgelopen jaar werd het weer duidelijk dat het vertellen van de verhalen van het allergrootste belang is. In al de jaren dat de beide websites bestaan is er nog nooit een jaar geweest waarbij zo’n golf van antisemitisme in ons land te zien was. Het vertellen van de verhalen, het maken van de connectie, is een manier om het antisemitisme te bestrijden. Zeker met de recente gebeurtenissen lijkt dit welhaast naïef, maar het mag nooit worden opgegeven.
In januari 2022 werd Stichting Heimisj een feit, de stichting die tot doel heeft Joodsamsterdam.nl en Joodserfgoedrotterdam.nl te ondersteunen tot in de verre toekomst. Daarnaast heeft de stichting een raad van advies en verschijnt dit jaarverslag én het financiële jaarverslag op de website. De ondersteuning is grotendeels financieel en nadat 15 jaar de onkosten voor de websites particulier gedragen werden, worden deze nu met uw hulp door de stichting gedragen.  Wilt u ook helpen, op deze pagina de gegevens.

Door de veranderde organisatiestructuur ontvangt u dit jaarverslag dan ook als een jaarverslag van de Stichting Heimisj. Het financiële en secretariële jaarverslag zullen op de site van Stichting Heimisj verschijnen.

Verleden jaar hebben we de medewerking gekregen voor de kascontrole. Dit duurt iets langer en dat verslag verschijnt zo snel mogelijk.

Al een aantal jaar stabiliseert het aantal bezoekers aan www.joodsamsterdam.nl en www.joodserfgoedrotterdam zich iets onder de half miljoen. Ook dit jaar is weer het geval, zelfs met een toename van 3%.

Jaaroverzicht 2024 in cijfers
In dit overzicht de artikelen die aan de websites www.joodsamsterdam.nl en www.joodserfgoedrotterdam.nl zijn toegevoegd. In 2019 waren dat 142 grote aanpassingen en/of nieuwe artikelen, in 2020 202 stuks, in 2021 208 stuks, in 2022 237 stuks, in 2023 216 stuks en in 2024 213 stuks.

Bezoek
Het bezoek aan de website werd in 2019 nog gemeten voor beide sites samen, en dat waren toen 337.703 bezoekers. Met ingang van 2020 wordt dit per site gemeten. Voor Rotterdam waren er in 2020 145.027 bezoekers, voor Amsterdam 368.184. Samen dus 513.211, een stijging van bijna 52%, een topjaar voor het bezoek. Voor 2021 konden we voor Amsterdam 358.283 noteren en voor Rotterdam 139.062. Samen dus 497.345. Voor 2022 konden we voor Amsterdam 339.536 noteren en voor Rotterdam 120.334. Samen dus 459.870. In 2023 waren het respectievelijk 349.935 en 124.620 bezoekers, samen 474.555 bezoekers en in 2024 345.746 en 122.821 bezoekers, samen 468.567 bezoekers. Dit jaar is er minder gepost op de social media wat invloed heeft op het totale aantal bezoekers.
Met deze gegevens kan gesteld worden dat de websites zeer goed bezocht worden, dat het bezoek stabiliseert en dat is bereikt zonder reclame en minimale aandacht voor de sites in de pers. Dit jaaroverzicht is overigens als pdf te downloaden.

Abonnees en social media
De sites worden op verschillende manieren gevolgd. Het aantal abonnees op de nieuwsbrief bedraagt nu 1003 personen. Op Facebook worden verschillende pagina’s beheerd. De pagina joodsamsterdam en joodserfgoedrotterdam heeft 1799 volgers, de pagina Joods Amsterdam 3216 volgers, joodserfgoedrotterdam 192 volgers, joodsrotterdam 368 volgers en joodsamsterdam 2162 volgers. Op Twitter worden de sites gevolgd door 861, op Mastodon door 11 en op Bluesky door 9 personen. Maandelijks ontvangen hiermee zeker 9621 personen de berichten, een toename van bijna 12%.

De financiële achtergrond
Dit jaar is Stichting Heimisj opgericht en het doel van de stichting is het in stand houden van deze websites, ook voor in de toekomt. De Koninklijke Bibliotheek (KB) maakt al backups van de sites waardoor deze beschikbaar blijven, maar dat zou, wanneer deze websites niet meer worden onderhouden en bijgewerkt, alleen nog bereikbaar zijn via de KB. Met een goede Raad van Advies en de financiële ondersteuning door giften kunnen deze websites tot in de verre toekomst bestaan. Alle informatie op de websites is gratis en dat geldt ook voor de nieuwsbrieven. Dat blijft zo, dit educatieve project is van belang en in deze tijd is het vertellen van de verhalen essentiëler dan ooit. Toch is uw ondersteuning welkom. Hoe dat kan via de link naar Stichting Heimisj.

De toekomst
De sites hebben nu, samen, 3750 pagina’s. In verhouding zijn er veel pagina’s daarvan samengesteld door speurwerk in, onder andere, archieven. Daar ga ik mee verder maar ik hoop ook meer (familie)verhalen te horen die de lezers van de sites en nieuwsbrief kennen en die een essentiële toevoeging zijn aan het Joodse erfgoed van Rotterdam en Amsterdam en de omgeving van deze steden.

Samenwerkingen
In het afgelopen jaar zijn er een aantal samenwerkingen voortgezet of begonnen. De betreffende organisaties vindt u onder ‘samenwerking’ op de homepage van Joodsamsterdam.nl en Joodserfgoedrotterdam.nl.

De exclusieve rondleidingen door Rotterdam en Amsterdam en de omgeving van deze steden staan op een aparte website. Desgewenst maak ik rondleidingen op maat. Al het werk wat op joodsamsterdam en joodserfgoedrotterdam te lezen is, is gratis beschikbaar. Voor de rondleidingen worden de gangbare commerciële tarieven berekend.

Overzicht 2024

Joodserfgoed Rotterdam

7 jan – Samuël Duque en Henriëtte Gazan waren een kort jaar directeur van het weeshuis aan de Mathenesserlaan.
20 jan – de Bloemkwekersstraat is toegevoegd.
23 jan – de Adrianastraat is toegevoegd.
28 jan – de Schildersteeg is toegevoegd.
29 jan – de Korte Baanstraat is toegevoegd.
30 jan – de Meent is aangevuld met nieuwe gegevens.
31 jan – de Vogelenzang is toegevoegd aan de website.
3 feb – Aäron Frenk en Mietje Rosendaal woonden met hun gezin tot net na het bombardement van 14 mei 1940 in Rotterdam.
5 feb – Felix Raphaël Pierot was scheepsmakelaar in Rotterdam en consul voor Joegoslavië.
5 feb – Joachim Eijl was firmant van de Firma Flesch & Co en secretaris van Dowor Touf.
6 feb – Strul Ganz en Frida Feuerwerker waren met hun kinderen vluchtelingen uit Duitsland en vestigden zich in Rotterdam.
7 feb – de Allard Piersonstraat is toegevoegd.
7 feb – de Hoevestraat is toegevoegd.
7 feb – de Klein Coolstraat is toegevoegd.
8 feb – de Gerard Scholtenstraat is toegevoegd.
9 feb – de Lumeystraat is toegevoegd.
9 feb – de Lambertweg is toegevoegd.
10 feb – de Savornin Lohmanlaan is toegevoegd.
11 feb – Ten Bate der Armen was een ‘weldadigheidsvereniging’ en bestond in 1936 25 jaar.
12 feb – In 1939 lieten 175 vrouwen hun handtekening achter toen ze de nieuwe voorhang aanboden aan de synagoge op de Botersloot. Het album is er nog, 162 namen konden worden gelinkt aan verhalen op de site.
3 maart – de Doezastraat is toegevoegd.
4 maart – de Oosterstraat is toegevoegd.
12 maart – de financiële en secretariële jaarstukken zijn gepubliceerd.
19 maart – Standard Shipstore Co was een onderneming in Rotterdam.
25 maart – de Karnemelkshaven is toegevoegd.
27 maart – Een Rotterdams/Amsterdams verhaal is het verhaal over Jacob Oppenheijm en zijn vrouw Elizabeth David.
30 maart – de Berglustlaan is toegevoegd.
4 april – Aron Goudmid was onder andere gerant
6 april – de 1500e pagina. Het verhaal over Joseph de Haaff en Henriëtta Bosman gaat over de onderneming en de synagoge op de Baan.
7 april – de pagina over Kaufmann’s Huidenhandel is aangevuld.
18 april – Chi Cohen speelde als advocaat een belangrijke rol in Rotterdam én ook tijdens de bezetting.
19 april – de Generaal Van der Heijdenstraat is toegevoegd.
20 april – Herman Henri de Kadt was een Joods verzetsstrijder.
21 april – Joodse Huizen 10 werd vandaag gepubliceerd. Tien jaar lang is er door de redacteur van deze site een Rotterdams (of omgeving) verhaal geschreven voor deze publicatie. Joodse Huizen 10 was de laatste in deze reeks.
24 april – Isec Dyner had met zijn vrouw Anna Jacoba Elenbaas een kleermakerij in Rotterdam.
11 mei  – Isidore Jacobsen was binnenhuisarchitect in Rotterdam. Hij maakte rond 1934 alija en exposeerde in 1973 in Amsterdam.
11 mei – de Jan Sonjéstraat is toegevoegd.
23 mei – de Prinsenstraat is toegevoegd.
23 mei – Jacob van Cleeff zat 45 jaar in het bestuur van de Joodse gemeente in Rotterdam en overleed in 1939.
24 mei – de Nieuwe Markt is aangevuld met nieuwe gegevens.
29 mei – Leo van den Bergh was van belang voor de margarineproducent Van den Bergh – na fusies Unlever. Het verhaal (in ontwikkeling) staat nu op de site.
5 juni – Samuel Jacobs was muzikant, maar de precieze details zijn nog niet bekend.
6 juni – de Keerweerlaan is toegevoegd aan de website
8 juni – de 1e Lombardstraat is aangevuld.
8 juni – de 2e Lombardstraat is aangevuld.
11 juni – Rond 1950 werd een Joodse kleuterklas opgericht in Rotterdam. Het verhaal met foto’s via de link. Wie herkent er nog meer kinderen – en zijn er nog meer foto’s?
13 juni – het Prins Frederikplein is toegevoegd.
19 juni – het Rotterdamsch Philharmonisch Orkest moest op 15 mei 1941 alle Joodse musici ontslaan. Het waren er toen elf, maar zij waren sinds de oprichting van het orkerst in 1918 zeker niet alle Joodse medewerkers.
19 juni – Grietje Hartz was pianiste en speelde onder andere met het Rotterdamsch Philharmonisch Orkest.
8 juli – Esther Fonteijn-Stranders en Joseph Fonteijn overleefden de Sjoa in de onderduik.
14 juli – Een oud schilderij van een vrouw in het archief van de synagoge aan het Davidsplein in Rotterdam. Het verhaal over Betsi Spier is achterhaald.
15 juli – Louis Asch was een begaafd violist en dirigent in Rotterdam.
23 juli – Jacques Isaac Barendse was een musicus uit Rotterdam en speelde in Westerbork in Gruppe Buhne.
26 juli – Karl Weisbard was een van de Oost-Joden die in Rotterdam in de filmindustrie terecht kwamen. Hij zat in de directie van het W B Theater. Maar met Izsó Neufeld had hij een ook een onderneming, Weisbard & Neufeld.
26 juli – Heiman van der Hal uit Usquert vestigde zich als slager in Rotterdam en richtte zich vooral op de scheepvaart.
26 juli – Peterson & Hauchmann was een (graan)overslagbedrijf in Rotterdam. Jakob Hauchmann was de Joodse vennoot in de onderneming.
27 juli – David Lavino was violist in Rotterdam.
31 juli – Trix van Bennekom, auteur van Halte Hausdorff, hield op 30 juli een toespraak bij Loods 24 / Kindermonument.
7 aug – de Mathenesserweg is aangevuld door gegevens uit tijdschriften.
14 aug – Gorinchem is toegevoegd aan de website.
16 aug – Het Reformatorisch Dagblad plaatste een interview over Joods Erfgoed Rotterdam.
21 aug – Leerdam is toegevoegd aan de website.
21 aug – de Rotterdammer Ike Cohen werd van groot belang voor het toerisme op Aruba.
30 aug – Schoonhoven is toegevoegd aan de website.
3 sep – Woerden is toegevoegd aan de website.
18 sep – Gouda is toegevoerd aan de website.
27 sep – Barend Roos had zijn onderneming op de Westewagenstraat 93.
8 okt – Simon de Leeuwe was buschauffeur bij Egged, verzetsman, musicus, lid van het Joodsch Symphonie Orkest en overleefde de oorlog in de onderduik.
18 okt – de Eleonorastraat is toegevoegd
18 okt – Samuel Cohen woonde ten tijde van zijn Bar Mitswa in Rotterdam en kreeg een hoge functie in Nederlandsch-Indië.
22 okt – Salomon van den Berg was vakbondsman in Rotterdam.
23 okt – Al jaren geleden werden er Stolpersteine op het Noordereiland in Rotterdam geplaatst. Om de geschiedenis van de bewoners te vertellen was er een aparte website. De inhoud van deze site is in de laatste maanden ondergebracht op www.joodserfgoedrotterdam.nl
25 okt – Het artikel over Max Sprecher is aangepast.
11 nov – de Jagthuisstraat is toegevoegd aan de website.
14 nov – De onderneming Fonteijn en Swart was een grossier in galanterieën.
15 nov – Sigfried Adolph van Vriesland was advocaat in Rotterdam en emigreerde in 1919 naar het Britse Mandaatgebied Palestina.
16 nov – de broers Salomon en Israël van Messel sloten een vennootschap. De onderneming bestond nog geen jaar onder de naam S. & I. van Messel.
16 nov – Zwarts en Cohen was een grossier in behangselpapier.
17 nov – Henri Rippe was ondernemer in Rotterdam en ging met zijn familie in de onderduik.
28 nov – de Ooievaarstraat is toegevoegd.
1 dec – de Nassauhaven is toegevoegd.
9 dec – Abraham Oberstein was een bekend cellist.
10 dec – Max Neter was een violist die in Rotterdam werd geboren.
11 dec – de Zijdewindestraat is toegevoegd.
11 dec – de Tiendstraat is toegevoegd.
17 dec – Salomon Manheim was een pianist uit Rotterdam.
19 dec – Jonas David Oppenheim was arts en woonde op de Zuidblaak.
22 dec – de Hendrick Sorchstraat is toegevoegd.
29 dec – Larazus Engers vertrok uit Winschoten en verschillende van zijn kinderen begonnen winkels in gedragen kleding.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Joods Amsterdam

1 jan – de Velazquezstraat is toegevoegd.
11 jan – de Andrieszkade is toegevoegd.
11 jan – de Pieter Vlamingstraat is toegevoegd.
12 jan – de Alexanderkade is toegevoegd.
13 jan – ten huize van Ansjel Rood vond de eerste Asjkenazische dienst in Amsterdam plaats.
14 jan – de Jasonstraat is toegevoegd.
16 jan – de Eerste Sweelinckstraat is toegevoegd.
16 jan – de Tweede Sweelinckstraat is toegevoegd.
19 jan – de Rietlanden waren een plek waarvan veel deportaties vanuit Amsterdam vertrokken.
19 jan – Israël Aandagt werd op begraafplaats Zeeburg begraven.
20 jan – Calmer Julius Roos was een baanbrekend internist en hij was een van de drie artsen die bij de Joodsche Raad moesten werken.
27 jan – Karel van Buuren was een opticien met een zaak die achtereenvolgens op het Rokin, de Kalverstraat en de Vijzelstraat was gevestigd én hij werkte ook aan de uitleg van oorproblemen.
3 feb – Siegfried Emanuel van Praag was een groot schrijver.
13 feb – Marianne Franken was een schilderes in Amsterdam.
17 feb – Barend Vleeschhouwer was eigenaar van een essencefabriek en het merk Fruticia.
14 feb – podcast. Op 14 feb werd een interview uitgezonden over de Beethovenstraat en Jiddisj in het vroegere Amsterdam. Terug te horen via deze link.
17 feb – de Tweede van Swindenstraat is toegevoegd.
18 feb – de Brouwersgracht is toegevoegd.
22 feb – Hassemeigim Besjierim was een zang- en toneelvereniging in Amsterdam.
23 feb – de Da Costastraat is toegevoegd.
28 feb – de eerste echte synagoge van Haarlem was gevestigd aan het Goudsmitspleintje.
28 feb – de synagoge op het Goudsmitspleintje werd opgevolgd door die in de Lange Begijnestraat.
11 maart – de Duizendschoonstraat is toegevoegd.
12 maart – de financiële en secretariële jaarstukken zijn gepubliceerd.
13 maart – waar nu de ingang is van het Nationaal Holocaust Museum was Pension Frank gevestigd. Wat is het verhaal?
18 maart – het stuk over de A. B. Davidsschool is verder uitgebreid.
21 maart – het stuk over de E. J. van Detschool is verder uitgebreid.
22 maart – het Hoofddorpplein is toegevoegd
24 maart – Marie Rosamunda Henriëtte Stoppelman was arts en hoogleraar.
26 maart – Gertrude van Tijn was verantwoordelijk voor een afdeling van de Joodsche Raad.
1 april – De Rembrandt Bioscope stond naast het Tip Top Theater op de Jodenbreestraat.
2 april – Jacques David Citroen was onder de naam Jacques van Hoven een bekend acteur.
3 april – Gomperts & Lezer was een confectiebedrijf op de Oudezijds Voorburgwal.
8 april – het Minervaplein is toegevoegd.
9 april – de Gaaspstraat is aangevuld.
11 april – de Conradstraat is toegevoegd.
12 april – Menachem Asscher was componist en zoon van Clara Pinkhof. Zijn muziek wordt in de eerste week van mei weer tot uitvoer gebracht. Er zijn wellicht nog kaarten voor Amsterdam of Midwoud, de link in het artikel.
17 april – Andries Blits was de succesvolle uitgever van de ABC-pockets
18 april – De voorouders van Salomon en Abraham Presburg zijn verder uitgewerkt.
18 april – het café op de Sint Antoniesbreestraat 70 kende door de tijd heen verschillende Joodse eigenaren.
21 april – Joodse Huizen 10 werd vandaag gepubliceerd. Tien jaar lang is er door de redacteur van deze site een Rotterdams (of omgeving) verhaal geschreven voor deze publicatie. Joodse Huizen 10 was de laatste in deze reeks.
28 april – Bernard Leon Gompertz was firmant van de effectenbank Wertheim & Gompertz en actief in tal van maatschappelijke organisaties.
29 april – Jos E. Asscher was een bekende meubelmaker en woninginrichter in Amsterdam.
3 mei – de Berkelstraat is toegevoegd aan de website.
5 mei – Hartog Spijer zat ondergedoken in de buurt van Vierhouten.
7 mei – Restaurant Rubinstein was een koosjer restaurant in het centrum van de stad.
9 mei – Suze de Vries was directrice van de E J van Detschool. Er wordt een foto van haar gezocht.
14 mei – Paul Cronheim was van groot belang voor de muziek in Amsterdam.
14 mei – de Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg was verantwoordelijk voor het plunderen van Joodse bezittingen.
15 mei  – een bijzondere vleugel staat nu in Düsseldorf maar was ooit van de familie Josephus Jitta op de Keizersgracht 704. Wat is het verhaal?
20 mei – de Vechtstraat is bijgewerkt.
22 mei – de firma Sajet was een chocolatier in de Koningsstraat.
22 mei – Rebbe Avroom woonde op het Jonas Daniël Meijerplein 6.
27 mei – In 1929 verscheen een artikel over Huize Stranders, het feestgebouw op de Nieuwe Herengracht.
24 mei – Op de Nieuwe Keizersgracht 15, 17 en 19 werden Stolpersteine geplaatst. Dit was een samenwerking tussen Woningstichting Lieven de Key, Stichting Stolpersteine en Joods Amsterdam.
3 juni – de Tweede Jan van der Heijdenstraat is toegevoegd.
12 juni – de Diepenbrockstraat is toegevoegd.
27 juni – de Mussenstraat is toegevoegd.
27 juni – het Hygiëaplein is toegevoegd.
27 juni – het Zuivelplein in Betondorp is toegevoegd.
28 juni – de 2500e Stolperstein in Amsterdam is geplaatst. Deze was ter nagedachtenis aan Klara Borstel – Engelsman.
28 juni – Het verhaal van Jacob Peekel is aangevuld met een foto van de begraafplaats en een foto van de Matseiwa.
29 juni – de Bilderdijkkade is toegevoegd.
29 juni – Benjamin Manus was dertig jaar lang ‘vader’ van het oude-lieden gesticht.
29 juni – in 1921 besteedde de Geïllustreerde Joodsche Post een uitgebreid artikel aan het Nederlands-Israëlitisch Ziekenhuis.
30 juni – de Nieuwe Keizersgracht is uitgebreid met berichten uit de Joodse tijdschriften tot 1942.
1 juli – de schilder Martin Monnickendam schreef een stuk over een tentoonstelling van een van zijn leerlingen, Marianne Franken. Dat is toegevoegd aan het artikel over Marianne.
2 juli – de informatie uit tijdschriften over de Nieuwe Prinsengracht is toegevoegd.
4 juli – de informatie uit tijdschriften over de Nieuwe Herengracht is toegevoegd.
4 juli – het artikel over de Joodse begraafplaats in Overveen is aangevuld met een artikel uit 1921.
17 juli – Joseph Kleerekoper was voorzanger in Amsterdam en overleed in 1912.
23 juli – Samuel Albert Gordon vluchtte naar Amsterdam en was tussen 1885 en 1887 voorzanger in Amsterdam en Naarden, Het verhaal over hem en zijn familie kon worden gereconstrueerd.
30 juli – in 2003 werd Santo Serviço, het koor van de Portugese Synagoge, heropgericht. De geschiedenis gaat veel verder.
31 juli – Benjamin Dias Pato werd in 1664 slachtoffer van een huurmoord.
1 aug – Gan hasjalom is de begraafplaats in Hoofddorp / Amstelveen en deze ontbrak nog op de website.
3 aug – het lemma over Johnny en Jones is aangevuld vanuit ‘nieuwe’ bronnen.
4 aug – op 19 augustus 1912 gingen 700 Joodse kinderen uit Amsterdam een dag op stap. Een verslag van het Vacantie Kinder Feest.
4 aug – In 1921 besteedde de geïllustreerde Joodsche Post aandacht aan de Clara-Stichting te Zandvoort.
4 aug – Met informatie uit nieuwe bronnen is de pagina over Zandvoort aangevuld.
6 aug – de Willem Beukelsstraat is toegevoegd.
6 aug – medewerking werd verleend aan een podcast over De Kleine Komedie.
10 aug – Een bijzonder man die in Naarden werd geboren was Mozes Lemans.
10 aug – de pagina over Naarden is aangevuld.
17 aug – de Plantage Kerklaan is aangevuld met gegevens uit tijdschriften.
17 aug – Tob Groen had een groot reclame-bureau in Amsterdam.
23 aug – Bontio Moskovits was een gewild voorzanger in Amsterdam.
7 sep – de Diamantstraat is toegevoegd.
22 sep – Mirjam Bolle (107) werd onderscheiden met de Andreaspenning van de Stad Amsterdam.
24 sep – Maaike van Arend schreef een boek over Joods Middelburg in de Gouden Eeuw. Voor deze website schreef ze een artikel over een historisch figuur én de gegevens mocht u het boek willen bestellen zijn ook op de pagina te vinden.
25 sep – Ook het verhaal over Jacob Juda Leon komt uit bovenstaand boek.
26 sep – de pagina over het Singel is gecorrigeerd en aangevuld met gegevens uit Joodse tijdschriften.
28 sep – Joseph Philip Nord was de ondernemer die Thomson’s pudding produceerde.
30 sep – Philip Arons was huisarts in Amsterdam en nog veel meer dan dat.
6 okt – de Parkschouwburg was op de Plantage Doklaan gevestigd.
16 okt – Het Joodsch Symphonie Orkest, opgericht toen Joodse musici door de maatregelen van de nazi’s werden ontslagen, speelde slechts 25 concerten. Wie waren de leden van dit orkest? Dat is nu grotendeels achterhaald via deze link.
19 okt – De Plantage Schouwburg stond aan de Plantage Franschelaan (Henri Polaklaan).
27 okt – de Pieter de Hoochstraat is toegevoegd.
4 nov – Salomon Israël Norden was van groot belang voor Joods Amsterdam voor de Tweede Wereldoorlog.
5 nov – Hoe zat het met straatnamen die refereerden aan Joden in Amsterdam tijdens de bezetting?
5 nov – Flora Polak – Polak was verkoopster in de zaak van Leendert Oudkerk op de Van Woustraat.
5 nov – de Boterdiepstraat is toegevoegd aan de website.
9 nov – Heiman Leeraar zat in het verzet.
17 nov – Levie van der Bokke had een wagenmakerij op de Valkenburgerstraat. Deze is op 17 november 2024 teruggeplaatst.
19 nov – Edwin Slucker was hoofd van de Expositur tijdens de bezetting.
20 nov – Het Koperen Stelen Fonds was een belangrijk initiatief voor het inzamelen van geld voor de verpleging van Tbc-patiënten.
22 nov – Er is correspondentie bewaard gebleven van werknemers met de directie van Lambert Janssen & Neumann.
22 nov – de Louis Bothastraat is toegevoegd.
23 nov – de Spitskopstraat is toegevoegd.
23 nov – de Hertzogstraat is toegevoegd.
24 nov – de Ben Viljoenstraat is toegevoegd.

27 nov – Steven Dotsch schreef een lemma over firma Kinsbergen (Engels).

1 dec – de Passeerdersgracht is toegevoegd
6 dec – Philip de Schaap was actief in de publiciteit rond films en in de damsport.
7 dec – de Rabbijn De Hond Stichting was een organisatie voor de belangen van Joodse blinden.
9 dec – Awraham Roet bleef tot op hoge leeftijd actief en maakte direct na de oorlog Aliya.
10 dec – Jacob (Jack) Mossel was musicus bij de KRO-boys.
12 dec – David Isaac Loeza werd ooit veroordeeld tot 5 jaar tuchthuis.
12 dec – Samuel Israël Mulder speelde een belangrijke rol in, onder andere, het onderwijs op de Joodse armenscholen.
13 dec – Salomon Aron Norden was arts in Amsterdam.
14 dec – Leonard Pinkhof ontwierp de gebrandschilderde gedenkramen voor de de synagoge aan de Linneausstraat.
15 dec – de Danie Theronstraat is toegevoegd.
19 dec – In 2016 werd er een oproep geplaatst op deze site in verband met een vleugel. Dat verhaal is nu afgerond.
21 dec – de Leprozengracht is aangevuld.
21 dec – Al voor 1900 verdween de naam Muiderplein.
24 dec – Marcus Pels en Hendrika Brandon werden herkend in de ‘Westerborkfilm’. Er is meer te vertellen over dit echtpaar.
25 dec –  Gerard du Bruin vocht mee in de Spaanse Burgeroorlog.
26 dec – Niek Engelschman zette zich voor en na de oorlog in voor de homo-emancipatie.