Kraaipanschool (Louis Bothaschool)

tijnvaneliOp de Louis Bothaschool, die op 18 april 1932 werd geopend, werkte in de oorlog alleen nog Joods personeel. De bezetter had deze school namelijk aangemerkt als Joodse school. Voor deze gebeurtenis werd dit gebouw gebruikt door deze school op 58 en de Joodse Talmoed Thoraschool B op nummer 60. Ver na de oorlog werd de school hernoemd tot Kraaipanschool.

Eli van Tijn (Amsterdam, – Extern kommando Vaihingen, ) was hoofdonderwijzer van de Louis Bothaschool en hij was bestuurslid van de Onafhankelijke Socialistische Partij. Voor de oorlog werd hij gewaarschuwd voor het gevaar van de nazi’s door Britse geestverwanten, maar hij koos ervoor om in Nederland te blijven om het fascisme te bestrijden.

Kraaipanstraat met op nummer 58 de Kraaipanschool en op nummer 60 de Louis Bothaschool. 17 februari 1934. Archief van de Gemeentelijke Dienst Volkshuisvesting en rechtsvoorganger: glasnegatieven 5293FO002579

Hij was lid van de verzetsgroep Gerretsen, waarvan de prominente leden Daan Barug, Eli van Tijn (‘P. Marsman’), Ab Oeldrich en Kees de Groot waren en de zolder van de school richtte de groep in als onderduikplaats en de school werd een centrum voor de illegaliteit. Er stond een stencilmachine, er werden persoonsbewijzen, stamkaarten en distributiebonnen verzorgd.
Zelf heeft Van Tijn op de zolder van de school ondergedoken gezeten. Hij werd in 1943 verraden. Hij werd naar kamp Amersfoort gebracht, vanaf daar naar Westerbork en Auschwitz en kwam in 1945 om. Ter nagedachtenis staat sinds december 2007 een monument voor hem voor dit gebouw (foto).

Op dit moment (2014) bevindt servicepunt Kraaipan van Dynamo zich in het gebouw. Het servicepunt bestaat uit Dagcentrum Kraaipan.

 

 

bron:
diverse en
www.eracontour.nl
Stadsarchief Amsterdam, beeldbank,

foto:
geheugenvanplanoost.nl (monument)
Kraaipanstraat met op nummer 58 de Kraaipanschool en op nummer 60 de Louis Bothaschool. 17 februari 1934. Archief van de Gemeentelijke Dienst Volkshuisvesting en rechtsvoorganger: glasnegatieven 5293FO002579

gepubliceerd:
26 april 2016

laatst bijgewerkt:
9 mei 2023