Raw Aron Schuster synagoge Obrechtplein (Obrechtsjoel)

In 1927/1928 werd op de hoek van het Jacob Obrechtplein en de Heinzestraat een synagoge opgericht met een mikwe, een bijsjoel en twee eengezinswoningen. Het ontwerp was van Harry Elte die zich liet inspireren door Frank Lloyd Wright en Dudok en werd gebouwd in een expressionistische bouwstijl. De sjoel werd op 18 mei 1928 ingewijd als Obrechtsjoel, deze naam bleef zo tot 1973 tot opperrabbijn Aron Schuster (Amsterdam, 8 augustus 1907 – Jeruzalem, 7 september 1994) zijn werkzame leven beëindigde en Amsterdam verliet. Schuster had vanaf 1942 deze synagoge als standplaats.

Na de Tweede Wereldoorlog werd in 1945 de synagoge gerestaureerd door C. van der Wilk, een vroegere medewerker van de in 1944 vermoorde Elte. De synagoge is befaamd vanwege het Art Deco interieur. De lange en smalle ramen zijn opvallend, in beide korte gevels zijn zes raamstroken en deze gebrandschilderde ramen symboliseren de twaalf stammen van Israël. Ze werden gemaakt bij de firma Bogtman in Haarlem.
Aan de buitenzijde zijn de Tafelen der Wet te zien en ook, in de gevel van de bijsjoel een steen met een Hebreeuwse tekst (Boek der Spreuken 8:34 – “Gelukkig de mens die naar mij luistert, die elke dag aan mijn deuren waakt en de wacht houdt aan de posten van mijn poorten“).
De Aron HaKodesj staat in een paraboolvormige nis, die licht ontvangt uit drie stroken gebrandschilderd glas.

Achter in het gebouw is de vrouwengalerij geplaatst met 148 plaatsen. Het grootste deel van het interieur is nog in originele staat. In 1996 werd het gebouw als rijksmonument aangewezen, waarna een restauratie volgde en een herinwijding op 14 december 1997.

 

Restauratie 2021
In 2021 werd de synagoge gerestaureerd, waarover de volgende filmpjes:

bron:
reliwiki.nl,
jhm.nl,
bma.amsterdam.nl.

illustraties:
© joodsamterdam.nl, 9 september 2018 (open monumentendag)

laatst bijgewerkt:
17 april 2024