Piet Meerburg werd in De Bilt geboren op 1 september 1919. Hij overleed in Amsterdam op 11 april 2010. Hij was één van de mensen rond Walter Süskind die voor het redden van vele Joodse kinderen uit de crèche aan de Plantage Middenlaan verantwoordelijk zijn. Piet Meerburg was niet van Joodse afkomst.
Tijdens zijn studententijd (rechten) was Piet Meerburg één van mensen die een studentenverzetsgroep oprichtte. Deze groep werd na de oorlog bekend onder de naam Utrechts Kindercomité. Meerburg hield contact met Süskind die door de bezetter was aangesteld om de Hollandse Schouwburg te beheren, het voorportaal voor Westerbork en de kampen na Westerbork. Walter Süskind, Henriëtte Pimentel, Felix Halverstad, de directeur van de kweekschool Johan van Hulst en Piet Meerburg wisten met hulp van anderen een organisatie op te zetten waardoor tussen de 600 en 1000 mensen gered werden. De kinderen en baby’s gingen in onderduik in Limburg en Friesland en overleefden de oorlog, vaak in tegenstelling tot hun ouders.
Piet Meerburg was na de oorlog erg duidelijk over de rol van de Nederlandse regering in de Tweede Wereldoorlog. Die had volgens hem te weinig gedaan betreffende het doorgeven van informatie aan de Joodse gemeenschap, hoewel de Nederlandse regering al in een vroeg stadium op de hoogte was van het lot van de Joden. Na de oorlog werkte Meerburg drie maanden bij de Rijkscommissie Oorlogspleegkinderen. Deze commissie moest beslissen of Joodse wezen, vaak ook kinderen die door Süskind en de zijnen in de onderduik geholpen waren, bij hun vaak christelijk onderduikouders konden blijven of onder verantwoordelijkheid van de Joodse gemeenschap moesten vallen. Directrice Gesina van der Molen koos als regel voor de eerste oplossing, Meerburg vond dat je zoiets per geval moest bekijken. Het leidde tot een conflict en Meerburg ging weg bij deze organisatie.
Meerburg liet in Amsterdam ook zijn sporen na. Zo richtte hij Kriterion op, ooit deel van de Handwerkers Vriendenkring. Verder was hij een van de oprichters van de voorloper van het Filmmuseum, hij richtte de Meerburg theaters op, waarvan er veel zijn overgegaan in het Pathé concern en hij beheerde tot het einde van de jaren negentig theater De Uitkijk.
Zijn verzetswerk werd erkend, hij ontving de Yad-Vasjem onderscheiding op 28 februari 1974.
bron:
diverse, waaronder Wikipedia,
cineville.nl
Piet Meerburg, Yad Vasjem, https://www.yadvashem.org/righteous/stories/meerburg.html (geraadpleegd 8 augustus 2023)
gepubliceerd:
2 mei 2016
laatst bijgewerkt:
8 augustus 2023