Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam september 2021

Het belangrijkste nieuws deze maand was de indrukwekkende onthulling van het Nationaal Holocaust Namenmonument aan de Weesperstraat. Het is er. De namen worden genoemd en blijven genoemd. Het levenswerk van Jacques Grishaver staat aan de straat die we Weesperstraat noemen maar op zichzelf al een gapend litteken is in Joods Amsterdam. Het monument is een felicitatie waard voor het Auschwitz Comité en het is te hopen dat dit monument, naast het grote belang voor nabestaanden, ook een educatieve functie gaat vervullen waardoor spreekkoren in voetbalstadions, demonstranten met Jodensterren, enkele politici, bekladders van Joodse gebouwen en begraafplaatsen, en iedereen die binnen vijf minuten nadat ze weten dat je of Joods bent of betrokken bent bij de Joodse wereld, het gesprek richting Midden-Oosten buigt om daarmee een punt te maken over het Nederlandse Jodendom, begrijpen dat ze zich kapot moeten schamen. Als dat toch eens bereikt zou kunnen worden.

Met alle monumenten, met alle locaties in ons land en daarbuiten én alle websites geldt het: ‘Wir haben es nicht gewusst’ niet meer, maar als men na het zien van de massaliteit van het Namenmonument het nog bon ton vindt om antisemitische uitingen te doen, dan geldt alleen maar dat je tot het allerlaagste allooi behoort. En dan is te hopen dat de overdadige aandacht die deze figuren krijgen ook eens gaat stoppen. Die aandacht is misplaatst, normaliseert hun abjecte gedachtegoed en voedt de antisemitische ontwikkelingen in de huidige maatschappij.

Deze websites, hoewel er veel gaat over die onvermijdelijke oorlog, blijven zich richten op het rijke Joodse leven van Rotterdam, Amsterdam en de plaatsen rond deze steden en ook deze maand zijn er weer verschillende toevoegingen:

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

6 sep – Het Lisplein is toegevoegd. Het is het plein waar de moeder van een latere burgemeester van Amsterdam overleed.   1 sep – Het Zonneplein is toegevoegd.
7 sep – de Willebrordusstraat is toegevoegd.   4 sep – Emanuel Albert Lewenstein was een van de ondernemers van de bekende naaimachinehandel Lewenstein. Verleden maand werd besloten dat een schilderij uit hun collectie moet worden teruggegeven aan de familie.
8 sep – Dat de Mikwe in de synagoge aan de Botersloot na het bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940 nog gebruikt kon worden had een reden. En die reden werd gevonden.
  5 sep – David Barmes was advocaat in Arnhem en Amsterdam, overleefde de oorlog en maakte alijah.
11 sep – Moritz de Sterke werkte in het bedrijf van zijn vader en was actief in Joods Rotterdam.   10 sep – Het begon met een schoolfoto van een groep vriendinnen en Wally de Lang schreef voor deze site het verhaal over Klaartje Prins.
20 sep – Carel van Zwanenburg is een van de vergeten bioscoopexploitanten in Rotterdam.   10 sep – Ook Henny Rudelsheim stond op de schoolfoto. Wally de Lang schreef haar verhaal.
24 sep – het Oosteinde is toegevoegd   12 sep – Juda Jacob Hagenaar was muziekleraar van een van de rijkste families in de negentiende eeuw.
28 sep – Jeanne Amalia Bles was een belangrijk kinderarts in de Maasstad.   12 sep – Stichting Joodse Rechten maakte zich in 1938 al zorgen om de positie van Joden en Maurits Dekker was een van de drijvende krachten achter deze organisatie.
    15 sep – Michel de Klerk was een toonaangevend architect voor de Amsterdamse School.
    20 sep – Jacob Gokkes had een sigarenzaak op de Weesperstraat. Foto’s uit het familiealbum zijn via de link te zien.
    21 sep – Vandaag is het Nationaal Holocaust Namenmonument bezocht, een verslag.
    21 sep – Arie Nord was musicus en er zijn vragen over zijn gezin én een fotoalbum.
    22 sep – de Rivierenlaan (President Kennedylaan) is toegevoegd.
Tentoonstelling
Vanaf 2 september wordt er in het Amsterdamse Bos een tentoonstelling gehouden over de tijdens de Tweede Wereldoorlog tewerkgestelde Joden. Meer informatie via deze link.
Lezing
10 oktober – 14 uur – Bij voldoende belangstelling geeft historicus Rob Snijders een lezing in de Synagoge in Brielle over de Jodensavanne in Suriname. Meer informatie via deze link.
     
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht
We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen?
Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Nieuw mailadres?
Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de bijlage, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact

Alleen per mail