Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam november 2023

 Ondanks het feit dat ik deze maand grotendeels niet aanwezig was, is het toch gelukt om een nieuwsbrief te maken over de zestien toevoegingen die deze maand zijn verschenen. De volgende nieuwsbrief komt net na de jaarwisseling uit. Ik wens u goede feestdagen.

 

Rondleidingen

Wist u dat de historicus achter deze sites ook rondleidingen geeft door Joods Rotterdam en Joods Amsterdam? De verhalen van de site, verhaalt door de verteller. Lees hier meer.

 

Stichting Heimisj

Ook in de afgelopen maand zijn er giften ontvangen voor deze twee websites. Daarvoor heel veel dank.Tot begin 2022 werden ruim 15 jaar lang de kosten voor deze websites, met inmiddels een enorme hoeveelheid informatie, particulier gedragen. Nu kunt ook u de sites financieel ondersteunen en daarmee meehelpen met het voortbestaan én nieuwe initiatieven mogelijk maken. Daarvoor is Stichting Heimisj opgericht. Lees hier hoe u kunt helpen.

 

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

6 nov – de Warande is toegevoegd.   12 nov – Samson IJzerkoper was boekverkoper in Amsterdam en woonde met zijn vrouw Keetje Elsas en hun kinderen op de Korte Houtstraat.
10 nov – de Plantage is toegevoegd.   20 nov – het Kastanjeplein is toegevoegd aan de website.
13 nov – het Heiman Dullaertplein is toegevoegd.   20 nov – de Pieter Nieuwlandstraat is toegevoegd.
18 nov – de Groote Markt is toegevoegd.   21 nov – de Zeeburgerstraat is toegevoegd
25 nov – het verhaal over Sophia Hartog, verzetsstrijder, is aangevuld.   22 nov – na het vertrek van Apotheek De Castro uit de Muiderstraat was de vrees dat de monumentale gevel zou verdwijnen. Maar goed nieuws, dit stuk Joods erfgoed is behouden.
27 nov – De Amsterdammer Simon van Praag werd huisarts in Rotterdam.   23 nov – Dr. David Mozes Sluijs was van groot belang voor de Joodse gemeenschap in Nederland.
28 nov – Simon Philipse was muzikant (pianist) in Rotterdam.   25 nov – Joseph Chumaceiro was boekbinder in Amsterdam. Zijn verhaal heeft nog een open einde, wellicht kunt u helpen.
29 nov – Na het bombardement van 14 mei 1940 op Rotterdam werden er in Rotterdam noodwoningen gebouwd. Er waren zelfs drie ‘dorpen’ in de stad die werden gebouwd. Eén van die dorpen was ‘Het Brabantse Dorp‘, met straatnamen vernoemd naar plaatsen in Brabant. Dit dorp stond op de plek waar nu winkelcentrum Zuidplein / Ikaziaziekenhuis is. Wie hier gingen wonen waren Rotterdammers die hun huis waren verloren, waaronder veel bewoners van de armere wijken in de binnenstad. Van enkele van deze straten is ook de Joodse geschiedenis teruggevonden.   26 nov – Jacob Abendana Namias was een telg uit het bekende makelaars-geslacht in Amsterdam.