Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam november 2021

Deze maand is het aantal nieuwe artikelen op beide sites weer groot. Van boterfabriek, een verzetsvrouw, een diamantslijperij, een apotheker in Rotterdam, ondernemers en een aantal straten; deze maand kwamen er 16 stukken bij.

Voor de eerste keer in de vijftien jaar van de site vroeg ik u verleden maand om financiële hulp. Het doel daarbij was de financiën bijeen te brengen waardoor het mogelijk moest worden om een rechtskundige bescherming en status voor de websites te creëren. De oproep leidde binnen een week tot een substantieel bedrag. Er is inmiddels contact met een vooraanstaande notaris en het ziet ernaar uit dat al voor de jaarwisseling een en ander geformaliseerd zal zijn. Mijn grote dank voor diegenen die hebben geholpen met deze professionaliseringsstap en weet dat uw hulp essentieel was om de continuïteit te waarborgen.

De websites gaan vallen onder een stichting. Deze stichting draagt zorg voor de financiële aspecten van de sites. De stichting opent de mogelijkheden voor u om te helpen om dit werk mogelijk te houden en de stichting legt jaarlijks verantwoording over de financiën en de ontwikkelingen rond de websites conform de regels die er zijn voor ANBI-instellingen. Het projectje van een basisschool levert na 15 jaar een organisatie op die zorg draagt voor een stuk historiografie.

Het is een belangrijke stap waarbij het belangrijkste is dat de continuïteit wordt gewaarborgd. Deze juridische professionalisering is een belangrijke aanvulling op de inhoudelijke professionalisering die werd gemaakt door de universitaire studies van uw redacteur. Volgende maand hoop ik u meer te kunnen laten weten over de stichting, de samenstelling van de Raad van Advies en de manier waarop u dit werk kunt ondersteunen. Dat kan nu ook door een mail te sturen naar steun@joodsamsterdam.nl. U ontvangt automatisch de huidige bankgegevens en met uw hulp kunnen de sites voortbestaan. Wat er aan financiën overblijft van deze juridische stap wordt door mij overgemaakt op de bankrekening van de stichting, die waarschijnlijk volgende maand al geopend zal kunnen worden. Hoewel het natuurlijk een mailadres is voor joodsamsterdam, geldt dit mailadres ook voor joodserfgoedrotterdam.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

5 nov – Het bijzondere verhaal over het gezin van Samuel Rodrigues de Miranda op de Rozenburglaan.   5 nov – Joseph Nijkerk had zijn elektriciteitszaak op de Weesperstraat
11 nov – de Strevelsweg is toegevoegd.   6 nov – Op de Valkenburgerstraat 151 was diamantslijperij Koningin Sophia gevestigd.
12 nov – Abraham Sanders was belangrijk binnen Joods Rotterdam.   20 nov – Bij de Nederlandsche Plantenboterfabriek aan de Distelweg in Amsterdam-Noord werd het koosjere merk Dekel geproduceerd.
12 nov – Arthur Wilhelm Gelber was ondernemer in Rotterdam.   19 nov – Het gezin Flesseman ging in Holwerd in onderduik.
14 nov – de Heemraadssingel is uitgebreid met gegevens uit het archief.   21 nov – de Jacob van Campenstraat is toegevoegd.
15 nov – Over Palais Oriental, een van de meest exclusieve ‘clubs’ van Rotterdam is deze maand een boek geschreven. Voor informatie over Palais Oriental en het boek volg deze link.   23 nov – Er zijn nieuwe gegevens toegevoegd aan de Foeliestraat.
19 nov – Deze zoon van een koosjere bakker en kleinzoon van de oppervoorzanger van Leeuwarden werd een beroemd violist en concertmeester. Het verhaal over Elkan Kosman.   27 nov – Johanna Slagter – Dingsdag zat in het verzet.
26 nov – Rachel Roos was een verzetsstrijder uit Rotterdam.    
28 nov – Samuel Isidoor Cohen was apotheker in Rotterdam en hoofd van de Pharmaceutische Dienst van het Joodse ziekenhuis.    
     
     
     
Tentoonstelling Amsterdam
Vanaf 2 september wordt er in het Amsterdamse Bos een tentoonstelling gehouden over de tijdens de Tweede Wereldoorlog tewerkgestelde Joden. Meer informatie via deze link.
     
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht
We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen?
Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Nieuw mailadres?
Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de bijlage, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact

Alleen per mail