Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam mei 2024

In de komende maand staat er een belangrijke mijlpaal op stapel voor de geschiedenis van Joods Rotterdam. Het boek ‘Halte Hausdorf’ van Trix van Bennekom zal op 2 juni het licht zien. Halte Hausdorff is het fascinerende verhaal van huisarts David Hausdorff; een Joodse Rotterdammer die als onderduiker ternauwernood de Tweede Wereldoorlog overleefde. David werd in 1901 in Rotterdam geboren, was orthodox-Joods en zag Joods Rotterdam al voor de Tweede Wereldoorlog veranderen, en onherkenbaar worden tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Door de ogen van David Hausdorff neemt Trix van Bennekom ons mee door de Joodse Maasstad en laat zien dat Joods Rotterdam bestond en bestaat, en verhaalt over de ingrijpende veranderingen in Rotterdam aan de hand van deze monumentale familiegeschiedenis. Halte Hausdorff, de bijnaam die trambestuurders gaven aan de tramhalte voor de praktijk van de arts, op het Kruisplein, is niet alleen een prachtige biografie, maar essentieel voor ieder die de Joodse geschiedenis in het algemeen en Joods Rotterdam in het bijzonder een warm hart toedraagt. Het boek is een uitgave van Studio Rashkov en is verkrijgbaar in de betere boekhandel en via de site van de uitgever.

Vanaf 31 mei is in het Holocaustmuseum op de Plantage Middenlaan de tentoonstelling ‘Beroofd’ te zien, over hoe het is als alles wordt afgenomen én de restitutie moeizaam of niet verloopt. Meer informatie over deze tentoonstelling via de link.

Deze maand een grote hoeveelheid nieuwe artikelen. Uiteraard een aantal straten, maar ook een koosjer restaurant in Amsterdam, een zoektocht naar een foto, een binnenhuisarchitect, een bestuurder van de Joodse gemeente in Rotterdam en dergelijke. Uw speciale aandacht voor het verhaal over de vleugel van de familie Josephus Jitta. Er zijn nog steeds een aantal stukken van het verhaal niet bekend en daar deze nieuwsbrief bijna 9.000 mensen bereikt is de hoop dat dit wellicht kan worden ingevuld.

 

Rondleidingen

Wist u dat de historicus achter deze sites ook rondleidingen geeft door Joods Rotterdam en Joods Amsterdam? De verhalen van de site, verhaalt door de verteller. Lees hier meer.

 

Stichting Heimisj

Ook in de afgelopen maand zijn er giften ontvangen voor deze twee websites. Daarvoor heel veel dank.Tot begin 2022 werden ruim 15 jaar lang de kosten voor deze websites, met inmiddels een enorme hoeveelheid informatie, particulier gedragen. Nu kunt ook u de sites financieel ondersteunen en daarmee meehelpen met het voortbestaan én nieuwe initiatieven mogelijk maken. Daarvoor is Stichting Heimisj opgericht. Lees hier hoe u kunt helpen.

 

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

11 mei  – Isidore Jacobsen was binnenhuisarchitect in Rotterdam. Hij maakte rond 1934 alija en exposeerde in 1973 in Amsterdam.   3 mei – de Berkelstraat is toegevoegd aan de website.
11 mei – de Jan Sonjéstraat is toegevoegd.   5 mei – Hartog Spijer zat ondergedoken in de buurt van Vierhouten.
23 mei – de Prinsenstraat is toegevoegd.   7 mei – Restaurant Rubinstein was een koosjer restaurant in het centrum van de stad.
23 mei – Jacob van Cleeff zat 45 jaar in het bestuur van de Joodse gemeente in Rotterdam en overleed in 1939.   9 mei – Suze de Vries was directrice van de E J van Detschool. Er wordt een foto van haar gezocht.
24 mei – de Nieuwe Markt is aangevuld met nieuwe gegevens.   14 mei – Paul Cronheim was van groot belang voor de muziek in Amsterdam.
29 mei – Leo van den Bergh was van belang voor de margarineproducent Van den Bergh – na fusies Unlever. Het verhaal (in ontwikkeling) staat nu op de site.   14 mei – de Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg was verantwoordelijk voor het plunderen van Joodse bezittingen.
    15 mei  – een bijzondere vleugel staat nu in Düsseldorf maar was ooit van de familie Josephus Jitta op de Keizersgracht 704. Wat is het verhaal?
    20 mei – de Vechtstraat is bijgewerkt.
    22 mei – de firma Sajet was een chocolatier in de Koningsstraat.
    22 mei – Rebbe Avroom woonde op het Jonas Daniël Meijerplein 6.
    27 mei – In 1929 verscheen een artikel over Huize Stranders, het feestgebouw op de Nieuwe Herengracht.
    24 mei – Op 24 mei werden er Stolpersteine geplaatst op Nieuwe Keizersgracht 15, 17 en 19. Volgende maand een verslag daarover.