Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam maart 2025

In de afgelopen maand is er wederom hard gewerkt om de 4000 pagina’s van de sites te controleren, aan te vullen en te corrigeren. De Rotterdamse site is bijna klaar, de Amsterdamse waarschijnlijk in de komende maand. Er zijn door dit werk ook nog een aantal extra pagina’s toegevoegd omdat die verhalen voortkwamen door de verhalen die er al waren. Daarnaast deze maand ook informatie over de gratis rondleidingen op de Joodse begraafplaats in Muiderberg, over Open Dagen door Stadsherstel Amsterdam, over Jiddisj in Amsterdam en over Vertelconcerten in Amsterdam, Groningen, Midwoud en Westerbork.

1600 pagina’s
Deze maand is de 1600e pagina aan de Rotterdamse website toegevoegd.

Financiën
Bijzonder blij zijn we met de giften die de afgelopen maand zijn binnengekomen om de websites in de lucht te houden na de oproep van verleden maand. Dank ervoor. En, wilt u alsnog dit werk steunen? Via deze link alle informatie.

Sociale media
Het account op X (Twitter) zal in de loop van de tijd worden verlaten. Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam zitten op Bluesky (@joodsamstenrot.bsky.social) en op Mastodon (https://mastodon.social/@Joodsamsterdam). Daarnaast ook op Facebook.

Archief Nieuwsbrieven
Voor het geval dat u een nieuwsbrief verwijderd had, of ze in uw spambox terecht komen, is al sinds het begin van de nieuwsbrieven een archief opgezet waar ze allemaal in geplaatst worden. Dit archief is hier te vinden. De nieuwsbrieven komen elke 1e van de maand uit, behalve wanneer dat op de sjabbat valt. De zomermaanden werden wel eens overgeslagen wegens vakantie, hoewel dit de laatste jaren niet meer is gebeurd.

 

Rondleidingen

Wist u dat de historicus achter deze sites ook rondleidingen geeft door Joods Rotterdam en Joods Amsterdam? De verhalen van de site, verhaalt door de verteller. Lees hier meer.

 

Stichting Heimisj

Ook in de afgelopen maand zijn er giften ontvangen voor deze twee websites. Daarvoor heel veel dank.Tot begin 2022 werden ruim 15 jaar lang de kosten voor deze websites, met inmiddels een enorme hoeveelheid informatie, particulier gedragen. Nu kunt ook u de sites financieel ondersteunen en daarmee meehelpen met het voortbestaan én nieuwe initiatieven mogelijk maken. Daarvoor is Stichting Heimisj opgericht. Lees hier hoe u kunt helpen.

 

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

9 maart – Ook in 2025 zijn er weer rondleidingen over de Joodse begraafplaats in Muiderberg. Meer informatie via deze link.   2 maart – Lex van Weren overleefde de kampen door het spelen in het kamporkest.
15 maart – de Taandersstraat is toegevoegd.  

9 maart – Ook in 2025 zijn er weer rondleidingen over de Joodse begraafplaats in Muiderberg. Meer informatie via deze link.

23 maart – de Lange Frankenstraat is toegevoegd.   13 maart – Betty Baggers wilde bij de operette.
23 maart – de Zwaanstraat is toegevoegd.   14 maart – Jiddisj is terug in Amsterdam en ook u kunt deze taal leren.
26 maart – zo’n 100 jaar geleden was er in Rotterdam een Joodse toneelvereniging, RIDEAC.   21 maart – het verhaal over een koffer vol geheimen die werd gevonden op de Beethovenstraat.
27 maart – het Willemsplein is toegevoegd.   22 maart – de Kromme Mijdrechtstraat is toegevoegd.
27 maart – de Veemarktstraat is toegevoegd.    
28 maart – de Raampoortstraat is verder uitgezocht.    
28 maart – de Witte van Haemstedestraat is uitgebreid. Bijzonder was een ingezonden stuk uit 1931 waar een bewoner zich zeer zorgen maakte over de mogelijke oprichting van een Nationaal-Socialistische partij in Nederland.    
29 maart – Joachim Samehtini was een bekend cellist.    
30 maart – Abraham van Zanten was een bekend cellist en trad al op zeer jonge leeftijd op.    
30 maart – de van der Duynstraat is toegevoegd. Dit is de 1600e pagina van deze website.    
Open dagen Stadsherstel Amsterdam Joods Erfgoed
2 april, 13 tot 15 uur – Open Huis Professor Tulpstraat 18 Amsterdam verbouwd door architect Harry Elte voor Joodse diamantair.   8 april, 13 tot 15 uur – Open Huis De Pintohuis, Sint Antoniesbreestraat te Amsterdam met Walther Schoonenberg over de redding van het huis.
Vertelconcerten ‘Wat blijft is de muziek’ verschillende locaties in Nederland

Imri Talgam, piano
Lilian Kars, verteller

Op zondag 6 april (en drie andere data, zie hieronder) spelen pianist Imri Talgam en verteller Lilian Kars het programma Wat blijft is de muziek… rond het werk van de in juli 1942 op 22-jarige leeftijd in Auschwitz vermoorde pianist en componsit Menachem Asscher, zoon van schrijfster Clara Asscher-Pinkhof In de Uilenburger Sjoel in Amsterdam. Het concert met werken van Menachem Asscher, Ludwig van Beethoven, Johann Sebastian Bach, Leo Smit , Karlheinz Stockhausen, Imri Tagam en Kate Moore is daarna nog te zien en te horen in de Synagoge Groningen (20 april), Huis Midwoud (3 mei) en Kamp Westerbork (4 mei). Op 6 april wordt tevens het boek De Dromer – Het onverwoestbare woord over Menachems oom Sallie Pinkhof, dichter, schrijver en persoonlijk secretaris van Joodsche Raadvoorzitter Abraham Asscher gepresenteerd.

In juli 1942 kreeg de 22-jarige Menachem Asscher een ‘oproep’ voor een werkkamp in Duitsland. Hij ging vol goede moed, eerst naar Westerbork en drie dagen later naar Auschwitz, waar hij vrijwel direct na aankomst werd vergast. Daar zou het verhaal zoals voor velen kunnen eindigen. Maar Menachem, zoon van schrijfster Clara Asscher Pinkhof en opperrabijn van Groningen Abraham Asscher, was een begenadigd pianist en een jonge componist. Hij studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en dankzij zijn moeder kon een groot deel van zijn muziek gered worden. Deze werken bleven jaren bij de leden van de familie die de oorlog overleefden onder het stof liggen.

Tot Lilian Kars, die samen met Luister- hoofdredacteur Paul Janssen werkte aan het boek over Menachems oom Sallie Pinkhof en diens familie, met dank aan het speurwerk van de overgebleven familieleden in Israël de muziek boven water kreeg. Nu klinkt deze muziek voor het eerst in het openbaar, gespeeld door de Israëlische pianist Imri Talgam. Lilian Kars vertelt aan de hand van fragmenten uit onder andere de autobiografie Danseres zonder benen van Clara Asscher-Pinkhof over het leven en de ontwikkeling van Menachem terwijl het verhaal en de muziek verder reliëf krijgen door werken van Beethoven, Bach en Menachems tijdgenoot Leo Smit.

In combinatie met foto’s van Menachem en zijn familie brengt het de verschrikkingen van een oorlog op enerverende wijze in kaart en maakt het en passant duidelijk hoezeer er een schat aan culturele rijkdom en ontwikkeling bruut is afgesneden. Een concert vol invoelbaar drama, meeslepende muziek en uiteindelijk vooral ook hoop.

Amsterdam
6 april 2025 https://www.uilenburgersjoel.nl/…/wat-blijft-is-de-muziek/ 
Groningen
20 april 2025 https://www.synagogegroningen.nl/…/wat-blijft-is-de-muziek 
Midwoud
3 mei 2025 https://www.huismidwoud.nl/concertagenda/ 
Westerbork
4 mei 2025 Herinneringscentrum Kamp Westerbork