Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam maart 2023

Deze maand: Veel straten, enkele persoonsverhalen en achttien toevoegingen.

Over twee weken wordt hij echt gelanceerd…. de digitale rondleiding in Rotterdam met behulp van uw smartphone. In samenwerking tussen Stichting Kaapse Kringen en Stichting Heimisj/Joodserfgoedrotterdam.nl is in de afgelopen maanden hard gewerkt aan een digitale rondleiding op Katendrecht langs de huizen van Joodse bewoners van dit schiereiland. In een uur voert de wandeling u, beginnend bij de Rijnhavenbrug, langs 21 adressen op Katendrecht. Gratis. Binnenkort volgt er nog een wandeling door de Joodse geschiedenis in een ander deel van Rotterdam met dezelfde app op uw smartphone. Natuurlijk blijf ik ook via bmwd.nl (uitgebreidere) rondleidingen geven, zowel in Amsterdam als in Rotterdam.

Verder weer een uitgebreide nieuwsbrief met een keur aan verhalen. De boottochtvereniging van de Nieuwe Kerkstraat in Amsterdam, een godsdienstonderwijzers, een apotheker, de Handwerkers Vriendenkring en een aantal straten.

Verder een chag sameach, nog enkele dagen en het is Pesach.

Rondleidingen

Wist u dat de historicus achter deze sites ook rondleidingen geeft door Joods Rotterdam en Joods Amsterdam? De verhalen van de site, verhaalt door de verteller. Lees hier meer.

 

Stichting Heimisj

Ook in de afgelopen maand zijn er giften ontvangen voor deze twee websites. Daarvoor heel veel dank.Tot begin 2022 werden ruim 15 jaar lang de kosten voor deze websites, met inmiddels een enorme hoeveelheid informatie, particulier gedragen. Nu kunt ook u de sites financieel ondersteunen en daarmee meehelpen met het voortbestaan én nieuwe initiatieven mogelijk maken. Daarvoor is Stichting Heimisj opgericht. Lees hier hoe u kunt helpen.

Tentoonstelling

Tot 4 juni 2023 is er in de hal van het Stadsarchief Amsterdam op de Vijzelstraat een tentoonstelling over Te werk gesteld in het Amsterdamse Bos, Joodse werkkampen  in en om Amsterdam 1941 – 1944. In en rond Amsterdam waren tijdens de Tweede Wereldoorlog maar liefst 13 werkkampen speciaal voor Joodse mannen, die daar verplicht tewerkgesteld werden. Daarvan lagen er vier in het Amsterdamse Bos en één op Schiphol-Oost. Ze vormden een schakel in de Jodenvervolging van de Duitse bezetter, waarin ook Nederlandse instanties een rol speelden. Voor velen bleken de werkkampen een voorportaal voor deportatie naar de vernietigingskampen in het door nazi-Duitsland bezette Polen: Auschwitz en Sobibor.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

2 maart – de Beurssteeg is toegevoegd.   8 maart – de Boottochtvereniging Nieuwe Kerkstraat en Omgeving verzorgde jaarlijks een zeer welkom uitstapje voor de bewoners van de Nieuwe Kerkstraat.
5 maart – ‘de zoektocht van Simon’ vertelt het verhaal over Simon Ensel die in 1947 op zoek was naar zijn zoon Jacob.   9 maart – de Moddermolensteeg lag vlakbij de Sint Antoniessluis.
6 maart – Grietje Hartog was onderwijzeres op de Israëlitische Godsdienstschool aan de Beurssteeg.   11 maart – het artikel over de Radio Engros Handel van Sal. Lierens is aangevuld en herzien.
11 maart – Cato Polak was verpleegster in het Joodse Ziekenhuis en overleefde een aantal kampen, waaronder Sobibor.   22 maart – De David Lilienthallezing werd dit jaar uitgesproken door Dr. Daniella Zaidman – Mauer in de synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente te Amsterdam. Tijdens deze interessante lezing bleek de rol van de Rotterdamse arts Leon Davids voor de bestrijding van pokken van groot belang geweest te zijn. Het verhaal over Davids stond al op de site.
21 maart – de Lieve Verschuierstraat is toegevoegd.   24 maart – de Schippersstraat is toegevoegd.
21 maart – de Coolhaven is toegevoegd.   24 maart – de verdwenen Eerste Ridderdwarsstraat is toegevoegd.
21 maart – de Mathenesserdijk is toegevoegd.   25 maart – de Brandewijnsteeg is toegevoegd.
24 maart – Martin Philip Lansberg was apotheker in Rotterdam.   28 maart – van 1869 – 1942 was de Handwerkers Vriendenkring van groot belang voor Joods Amsterdam.
25 maart – Digitale rondleiding op Katendrecht. In samenwerking met de Stichting Kaapse Kringen, en als onderdeel van het project ‘Joden van de Kaap’ is er in de afgelopen maanden gewerkt aan een digitale rondleiding op Katendrecht die te volgen is met uw smartphone en een app. Lees meer op deze pagina.   29 maart – Op de Joodse begraafplaats Muiderberg worden ook dit jaar rondleidingen gegeven. Meer informatie via deze pagina,