Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam juni 2023

Deze maand: Veel straten, enkele persoonsverhalen en vierentwintig toevoegingen.
Ook in juni zijn er weer nieuwe verhalen uitgezocht. Het verhaal over verzetsman Joost Meerloo is zo’n verhaal, maar ook Herman Kisch, diamantslijperijen, Matthijs van Rees en Lodewijk Hamburger. Verder zijn er straten toegevoegd en straten aangevuld met informatie uit bronnen die voor die straat nog niet geraadpleegd waren. Een artikel werd in het Hebreeuws vertaald en het voormalige badhuis op de Uilenburgerstraat is nu ook bijgewerkt. De bronnen vertellen veel, maar uw verhaal en aanvulling is en blijft welkom. Zo kon bij voorbeeld het verhaal over Matthijs van Rees door een van de nabestaanden worden aangevuld en dat maakt een verhaal waardevol en compleet. Heeft u iets te vertellen, mail dan.

 

Rondleidingen

Wist u dat de historicus achter deze sites ook rondleidingen geeft door Joods Rotterdam en Joods Amsterdam? De verhalen van de site, verhaalt door de verteller. Lees hier meer.

 

Stichting Heimisj

Ook in de afgelopen maand zijn er giften ontvangen voor deze twee websites. Daarvoor heel veel dank.Tot begin 2022 werden ruim 15 jaar lang de kosten voor deze websites, met inmiddels een enorme hoeveelheid informatie, particulier gedragen. Nu kunt ook u de sites financieel ondersteunen en daarmee meehelpen met het voortbestaan én nieuwe initiatieven mogelijk maken. Daarvoor is Stichting Heimisj opgericht. Lees hier hoe u kunt helpen.

 

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

17 juni – Lodewijk Hamburger was een oprichter van de N. V. Stikstofbindingsindustrie in Dordrecht.   1 juni – de Leprozengracht is aangevuld met nieuwe informatie.
20 juni – de Korte Goudsewagenstraat is toegevoegd.   3 juni – Sarah Bernhardt was een beroemd actrice uit Frankrijk met Amsterdamse wortels.
20 juni – het verhaal over actrice en feministe Rebecca Kiek – Wolffers is toegevoegd.   4 juni – Joost Abraham Maurits Meerloo was een bekend psycholoog en verzetsman.
21 juni – de pagina over de Krattensteeg is aangevuld.   7 juni – Herman Kisch was fotograaf en zuivelhandelaar.
21 juni – de Bergweg is aangevuld.   8 juni – Alexander Daniëls was de directeur van een van de meest vooraanstaande diamantslijperijen van de stad.
24 juni – verleden jaar vroegen we wie de bakker met de Jodenster was die op een foto stond. Het is bekend, het verhaal staat hier.   9 juni – Op Zwanenburgerstraat 12 was diamantslijperij Coster gevestigd.
28 juni – het artikel over Matthijs van Rees is uitgebreid.   14 juni – het badhuis op de Uilenburgerstraat was van groot belang voor de Joodse bevolking van deze buurt.
28 juni – het artikel over een treurig incident in de synagoge Botersloot is ook vertaald in het Hebreeuws (link onderaan Nederlandse versie).   18 juni – Op het Meerhuizenplein 12-1 werd er tijdens een verbouwing een oude foto gevonden. Dit adres had voornamelijk Joodse bewoners. Wie herkent de jongen?
28 juni – de Burgemeester le Fèvre de Montignylaan is een straat in Hillegersberg.   20 juni – de Den Texstraat is bijgewerkt.
29 juni – Pernis is toegevoegd aan de site.   24 juni – de Markensteeg is aangevuld.
    24 juni – verleden jaar vroegen we wie de bakker met de Jodenster was die op een foto stond. Het is bekend, het verhaal staat hier.
    26 juni – er zijn een groot aantal nieuwe gegevens toegevoegd aan de Manegestraat.
    26 juni – de Schollenbrugstraat is toegevoegd.
    28 juni – Jacques Barth schreef het stuk De Hollandse Schouwburg, verzet op de drempel van deportatie.