Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam juli 2024

Verleden maand werd zoveel mogelijk uitgezocht over het Rotterdams Philharmonisch Orkest, deze maand was Santo Serviço aan de beurt, het koor van de Portugese synagoge in Amsterdam. Maar niet alleen dat stuk is een aanvulling, het verhaal over voorzanger Samuel Albert Gordon is toegevoegd. Hij vluchtte uit Duitsland, woonde twee jaar in Amsterdam en Naarden en meerdere berichten werden over zijn verblijf in de kranten gepubliceerd.
In Rotterdam was het graanoverslagbedrijf Peterson & Hauchmann van twee vennoten, een Joods. Het verhaal staat op de site en voorts zijn aantal straten aangevuld met berichten die in tijdschriften verschenen.

Archief Nieuwsbrieven
Voor het geval dat u een nieuwsbrief verwijderd had, of ze in uw spambox terecht komen, is al sinds het begin van de nieuwsbrieven een archief opgezet waar ze allemaal in geplaatst worden. Dit archief is hier te vinden. De nieuwsbrieven komen elke 1e van de maand uit, behalve wanneer dat op de sjabbat valt. De zomermaanden werden wel eens overgeslagen wegens vakantie, hoewel dit de laatste jaren niet meer is gebeurd.

Ontvangt u meerdere nieuwsbrieven?
Heeft u zich ingeschreven met meerdere mailadressen en ontvangt u daarom meerdere exemplaren van de nieuwsbrief en gebruikt u die niet?  Dan verzoek ik u om u uit te schrijven voor de onnodige nieuwsbrief. Dat kan eenvoudig via de mail over de nieuwsbrief, aan de onderzijde staat die optie. Het aantal abonnees nadert namelijk de volgende ’trede’ en dan moet er meer betaald worden voor de verzending van de nieuwsbrieven.

 

Rondleidingen

Wist u dat de historicus achter deze sites ook rondleidingen geeft door Joods Rotterdam en Joods Amsterdam? De verhalen van de site, verhaalt door de verteller. Lees hier meer.

 

Stichting Heimisj

Ook in de afgelopen maand zijn er giften ontvangen voor deze twee websites. Daarvoor heel veel dank.Tot begin 2022 werden ruim 15 jaar lang de kosten voor deze websites, met inmiddels een enorme hoeveelheid informatie, particulier gedragen. Nu kunt ook u de sites financieel ondersteunen en daarmee meehelpen met het voortbestaan én nieuwe initiatieven mogelijk maken. Daarvoor is Stichting Heimisj opgericht. Lees hier hoe u kunt helpen.

 

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

8 juli – Esther Fonteijn-Stranders en Joseph Fonteijn overleefden de Sjoa in de onderduik.   1 juli – de schilder Martin Monnickendam schreef een stuk over een tentoonstelling van een van zijn leerlingen, Marianne Franken. Dat is toegevoegd aan het artikel over Marianne.
14 juli – Een oud schilderij van een vrouw in het archief van de synagoge aan het Davidsplein in Rotterdam. Het verhaal over Betsi Spier is achterhaald.   2 juli – de informatie uit tijdschriften over de Nieuwe Prinsengracht is toegevoegd.
15 juli – Louis Asch was een begaafd violist en dirigent in Rotterdam.   4 juli – de informatie uit tijdschriften over de Nieuwe Herengracht is toegevoegd.
23 juli – Jacques Isaac Barendse was een musicus uit Rotterdam en speelde in Westerbork in Gruppe Buhne.   4 juli – het artikel over de Joodse begraafplaats in Overveen is aangevuld met een artikel uit 1921.
26 juli – Karl Weisbard was een van de Oost-Joden die in Rotterdam in de filmindustrie terecht kwamen. Hij zat in de directie van het W B Theater. Maar met Izsó Neufeld had hij een ook een onderneming, Weisbard & Neufeld.   17 juli – Joseph Kleerekoper was voorzanger in Amsterdam en overleed in 1912.
26 juli – Heiman van der Hal uit Usquert vestigde zich als slager in Rotterdam en richtte zich vooral op de scheepvaart.   23 juli – Samuel Albert Gordon vluchtte naar Amsterdam en was tussen 1885 en 1887 voorzanger in Amsterdam en Naarden, Het verhaal over hem en zijn familie kon worden gereconstrueerd.
26 juli – Peterson & Hauchmann was een (graan)overslagbedrijf in Rotterdam. Jakob Hauchmann was de Joodse vennoot in de onderneming.   30 juli – in 2003 werd Santo Serviço, het koor van de Portugese Synagoge, heropgericht. De geschiedenis gaat veel verder.
27 juli – David Lavino was violist in Rotterdam.   31 juli – Benjamin Dias Pato werd in 1664 slachtoffer van een huurmoord.
31 juli – Trix van Bennekom, auteur van Halte Hausdorff, hield op 30 juli een toespraak bij Loods 24 / Kindermonument.