Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam juli 2021

Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website www.joodsamsterdam.nl en de website www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht
We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen?
Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Nieuw mailadres?
Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de bijlage, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact

Alleen per mail

deze maand

Ook deze maand weer zestien toevoegingen aan de websites. Daarbij veel straten waarvan van een aantal straten in Rotterdam zelfs niet bekend was dat deze hebben bestaan – het bombardement heeft ook veel in het collectieve geheugen weggewist. Zeker de vondst op de Boerenvischmarkt in Rotterdam was bijzonder – een Sefardische boterfabriek die de rabbinale goedkeuring uit Amsterdam haalde. In Amsterdam onder andere het verhaal over de overbekende Simson-solutie, ook een product van een Joodse ondernemer dat nog dagelijks gebruikt wordt.

Deze maand ontvingen we ook een aantal tastbare herinneringen aan Joods Amsterdam. Deze zijn op de betreffende pagina’s als foto opgenomen en de herinneringen zelf zullen worden aangeboden aan het Joods Historisch Museum.

Verder wil ik de Nederlandse abonnees er nogmaals op wijzen dat ik ook rondleidingen verzorg door Rotterdam en Amsterdam. Deze enige bron van inkomsten houdt ook deze websites in de lucht, en u begrijpt dat tijdens de lockdown en ook nu nog deze bron verdween. Via deze link meer informatie over de rondleidingen.

 

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

1 juli – Sinds 1938 was de broodjeszaak van Marcus ook in Rotterdam gevestigd.   3 juli – De kinderspeelplaats bij het Nieuwegrachtje is vernoemd naar Coenraad Gans en heet nu het Coentje Gansplantsoen.
16 juli – Spijkenisse is toegevoegd.   3 juli – education for the upper class in the 19th century was een deel van mijn tweede scriptie dat uiteindelijk niet daarin terecht kwam.
16 juli – in 1875 werd er bij graafwerkzaamheden op de Van Alkemadestraat een grafzerk gevonden van de eerste Joodse begraafplaats in Rotterdam.   3 juli – en de Nederlandse vertaling van dit artikel
19 juli – de Stationssingel is toegevoegd.   6 juli – de Meeuwenlaan is toegevoegd
22 juli – de Sint Jacobstraat is toegevoegd.   7 juli – de familie Wijnberg was de ondernemer achter Simson solutie.
23 juli – de Sophiakade is toegevoegd   10 juli – door ‘nieuwe’ bronnen is de Kloveniersburgwal uitgebreid met nieuwe informatie.
25 juli – de Zeevischmarkt is toegevoegd   11 juli – de Torensteeg is toegevoegd
26 juli – de Boerenvischmarkt is toegevoegd. Daar was een Sefardische boterfabriek gevestigd die de ORT-goedkeuring uit Amsterdam moest halen.   30 juli – het boek over Erica van Beek, dat al enkele jaren is opgenomen op deze site, is nu op een nieuwe manier op de pagina opgenomen.
    30 juli – de pagina over het Nieuw Amsterdams Kamerorkest is uitgebreid met een programmaboekje. We zoeken informatie over zangeres Eline Bonn.  Wie weet wie zij was? Mail svp.
    30 juli – de pagina over Matzefabriek De Haan is uitgebreid met twee foto’s van een matrijs die in de fabriek gebruikt werd.