Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam januari 2020

Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website www.joodsamsterdam.nl en de website www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht

We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen?
Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een ma2020ustus en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Boeken

Een aantal boeken dat op de site genoemd wordt, is bijeen gebracht op de boekenpagina.
Nieuw mailadres?
Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres in bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de attachement, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact

Alleen per mail

deze maand

Schuld
De eerste maand van dit decennium was een maand die op zijn zachtst gezegd bijzonder was. Het was de maand waarin in Jeruzalem een bijeenkomst werd gehouden over de Holocaust en antisemitisme door vele regeringsleiders. Het was de maand waarin vele regeringsleiders in Auschwitz de herdenking bijwoonden van 75 jaar bevrijding. Het was de maand waarin duidelijk werd dat na Polen, die haar deelname aan de moord op de Joden door het herschrijven van de geschiedenis wil ontkennen, ook Litouwen serieuze plannen heeft voor een wetswijziging waarmee de deelname aan de verschrikkingen van de Sjoah ontkend wordt.

Het is ook de maand waarin premier Rutte excuses aanbood aan de overlevenden van de kampen en hun nabestaanden in verband met het handelen van de Nederlandse overheid en ambtenarenapparaat. Hij deed dit tijdens de herdenking op 26 januari in het Wertheimpark. Excuses, het vermindert het leed niet, maar het erkent dat het handelen fout was. Vanaf de braaf de orders opvolgende ambtenaar achter zijn bureau, via de Nederlanders die mede de razzia’s uitvoerden, de politie die doorwerkte, de treinen die bleven rijden tot de regering die in Londen wel wist maar niet handelde. De excuses van Rutte schreven geschiedenis en zijn zelfs in de Europese historiografie, zeker met het oog op ontwikkelingen in landen als Litouwen en Polen, van het grootste belang.

De toespraak van Minister President Rutte is hier na te lezen

Tijdens dezelfde bijeenkomst in het Wertheimpark buitelde de ene na de andere hoogwaardigheidsbekleder over elkaar om te vertellen hoe belangrijk het is dat het Namenmonument er komt. Na alle jarenlange strijd kan het niet anders dan dat dit bij het Auschwitz-comité de wenkbrauwen heeft doen fronsen. Het heeft 75 jaar moeten duren voordat op beleidsmatig en bestuurlijk niveau men doordrongen lijkt van wat er gebeurde met Joods Nederland.
De Nationale Holocaust-herdenking in het Wertheimpark was zeer bijzonder. Ik ga er al jaren heen, zelden liepen zoveel mensen mee in de stille tocht. De toespraken waren bijzonder en een van deze toespraken was van een overlevende van Westerbork, Eva Weyl, die op Duitse scholen met een inmiddels vriendin Anke Winter, de kleindochter van Gemmeker (kampcommandant Westerbork) lezingen geeft.

In het kader van bovenstaande wil ik u ook niet de link onthouden naar de toespraak van Ronald S. Lauder, president van het World Jewish Congress, die hij uitsprak tijdens de herdenkingsplechtigheid in Auschwitz.

En dan was het ook nog de maand waarin er Joods erfgoed in Rotterdam ontdekt werd. Dat is wel heel bijzonder voor de Maasstad en hopelijk kan het behouden worden. Op beide sites zijn er deze maand meer verhalen bijgekomen, ook over geslaagde onderduiken of Joods verzet.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

24 jan – op de Paetsstraat in Rotterdam zaten mogelijk onderduikers. De straat is toegevoegd en wie weet meer?   4 jan – Vlooienburg is toegevoegd aan de website.
24 jan – Cleco was een bedrijf in Rotterdam voor de oorlog en het gezin van Arthur van Cleeff overleefde de onderduik.   5 jan – het eerste verhaal in verband met 75 jaar na de bevrijding is het verhaal over verzet en doorvertellen; het verhaal over Selma Velleman.
25 jan – bij het wegbreken van gevelplaten op de Noordmolenstraat in Rotterdam werd er Joods erfgoed ontdekt. Het verhaal over ondernemer Israël Levi de Winter.   6 jan – de Duitse acteur Alfons Fink maakte furore in Nederland en overleefde de oorlog in de onderduik.
    7 jan – Siegfried Brandt, zijn vrouw en dochter waren vluchtelingen uit Duitsland.
    8 jan – Het verhaal over Samuel Hoepelman is toegevoegd.
    9 jan – Elka de Levie was de enige van de vijf Joodse turnsters van de Olympische Spelen van 1928 die de oorlog overleefde.
    13 jan – Jacques Baruch was arts, politicus en zat in het verzet tijdens de oorlog. Hij werd geboren in de Stormsteeg.
    24 jan – het verhaal over Dameshoedenfabriek Verduin is uitgebreid met een interview met Ernst en zijn dochter Yoka.
Agenda
25 februari 2020 – 15.00. Herdenking Joods Verzet op het Waterlooplein (hoek Amstel bij het monument). Organisator: Stichting Vriendenkring Mauthausen.
Programma:
Het programma van de herdenking bestaat uit de volgende onderdelen:
– welkomstwoord namens de gastgevende organisatie Stichting Vriendenkring ‘Mauthausen’;
– een beknopte toespraak van de heer R. Leopold (directeur van de Anne Frank Stichting);  een kort verhaal van mevrouw Chaja Polak (auteur)
– liederen door leden van het Jiddisj koor Hejmisch Zain;
– gedicht Zes Miljoen van Ida Vos;
– kaddisj en jizkor, door de heer Abbi Israels, gevolgd door een minuut  stilte;          
– gelegenheid tot het leggen van bloemen leerlingen van de Joodse Scholengemeenschap Maimonides, die dit monument geadopteerd heeft, zullen hierin het voortouw nemen.Na de herdenking is er voldoende tijd om naar de herdenking van de Februaristaking op het Jonas Daniel Meijerplein te lopen.