Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam januari 2019

Welkom Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website www.joodsamsterdam.nl en de website www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht
We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen? Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand, behalve in augustus en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Boeken
Een aantal boeken die op de site genoemd worden is bijeen gebracht op de boekenpagina.
Nieuw mailadres? Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres in bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de attachement, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact
Alleen per mail

deze maand

Al weer de eerste nieuwsbrief van 2019 en er zijn weer flink wat nieuwe artikelen verschenen op beide sites. Naast dat er zowel in het Rotterdamse als het Amsterdamse verhaal straten zijn toegevoegd aan het verhaal, zijn er ook artikelen verschenen over bedrijven en personen. Zoals de textielgroothandel Seropa die op de Sint Anthoniesbreestraat in Amsterdam zat na de oorlog en de bijzondere verhalen over Levie Monasch, Jack Maandag , Rozina Hoofiën en haar zoon Sigfried en Sophia Vorst. Goede toevoegingen aan de verhalen over Rotterdam en Amsterdam.

Blijf ook uw verhalen of suggesties insturen, het is het waard om vast te leggen.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

4 jan – Levie Monasch en Aaltje Kiek waren de ouders van kinderen die verschillende zaken op de Kipstraat hadden.   1 jan – Op de Sint Anthoniesbreestraat werd na de oorlog de textielgroothandel Seropa gesticht
4 jan  – de Kipstraat is bijgewerkt.   2 jan – De Schippersgracht is toegevoegd aan de site.
5 jan – het Slagveld is toegevoegd aan de site.   2 jan – Elie Neuburger was een kunstschilder uit Amsterdam.
6 jan – de Fonteijnsteeg is toegevoegd.   3 jan – de autosloper Jack Maandag van het Waterlooplein is toegevoegd
10 jan – Station Rotterdam Maas (Maasstation) was zowel een station voor de repatrianten na de oorlog als voor de landverhuizers in het begin van de 20e eeuw.   5 jan – Op de Jodenbreestraat 62 zat de koosjere poelier Hamerslag.
10 jan – de Slepersvest is toegevoegd aan de website.   9 jan – De Molensteeg is toegevoegd aan de website.
13 jan – Kosthuis nr. 1 was een van de landverhuizerslogementen in Rotterdam en was gevestigd op de Kipstraat.   9 jan – De Tribune was een dagblad voor de Tweede Wereldoorlog.
16 jan – Marx & Co.’s Bank groeide hard tijdens de 1e wereldoorlog, maar daarna stortte deze bank ineen.   18 jan – Jeremias Hillesum was bibliothecaris in Amsterdam.
24 jan – het Hofplein is toegevoegd aan de site.   21 jan – Rozina Hoofiën – Blaauw was de eerste directrice van de Sophie Rosenthal Bewaarschool.
    21 jan – Sigfried Hoofiën, de zoon van Rozina, speelde een belangrijke rol in Israël.
    23 jan – Sophia Vorst was de tweede directrice van de Sophie Rosenthal Bewaarschool.