Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam januari 2018

Welkom
Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website
www.joodsamsterdam.nl en de website www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht

We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Boeken

Een aantal boeken die op de site genoemd worden is bijeen gebracht op de boekenpagina.
Contact

Alleen per mail

deze maand

Deze maand
Deze maand zijn we weer een groot aantal nieuwe artikelen op de site verschenen. Naast een aantal straten in zowel Amsterdam en Rotterdam is er veel aandacht geweest voor de inleggerijen. Er is getracht om een overzicht te krijgen van de zuurinleggerijen die met name in Amsterdam gedurende de eeuwen van belang waren. Of het compleet is, aanvullingen horen we graag. Verder verhalen over een kind in Rotterdam, Leo Klisser, over Chaim Millet waar niet veel over te vinden was en ook over een Jood met de Turkse nationaliteit in Amsterdam. Het artikel over Loesje Walvis heeft inmiddels tot veel reacties geleid. Ook van een nabestaande die dit artikel foto’s schonk die hij niet kende en daarom van enorme waarde zijn. Zo blijkt dat ook deze kleine bijdragen van enorme waarde kunnen zijn. Veder nog een tip, wanneer u in Nederland woont, is vrijdag de 2e februari om 21.10 een Uitzending van Verborgen Verleden met Maurice de Hond.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

6 jan – De Nederlandschen Volksdienst werd in de oorlog opgericht om het sociale werk in Nederland onder een paraplu te brengen. Hoe zat dat in de Maasstad en waar was ze actief?   1 jan – de Delistraat is toegevoegd
8 jan – Open Joodse Huizen Gouda maakte een documentaire over een van de kinderen die op het Kindermonument staat in Rotterdam, Leo Klisser.   1 jan – de 2e Boerhaavestraat is toegevoegd.
26 jan – de Nassaukade is toegevoegd aan de site.   10 jan – de Zuurhandel was een belangrijke negotie in Joods Amsterdam.
26 jan – Chaim Millet zat in Rotterdam in de damesconfectie. Het precieze weten we nog niet, maar wat gevonden is, is al te lezen.   12 jan – de Firma S van Vliet op de Sint Anthoniesbreestraat was een van de zuurinleggerijen
26 jan – de Oranjeboomstraat is toegevoegd.   12 jan – Meijer Nikkelsberg was een zuurhandelaar voor de oorlog.
    14 jan – Avigdor Higes had de Turkse nationaliteit. Hoe zat dat precies?
    15 jan – Zuurinleggerij J B Roe zat op de Houtkopersburgwal. Wat is er nog te achterhalen?
    23 jan – Firma H Aalsvel zat met een zuurinleggerij op de Sarphatistraat.
    24 jan – Het was een wat kleinere zuurinleggerij, de Haarlemse Zuurinleggerij en ze adverteerde in het NIW. Hoe zat het?
    27 jan – Loesje Walvis schreef ooit in het poezie-album van een zus van haar vriendinnetje. Het verhaal is te lezen via de link.