Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam februari 2023

Deze maand: Veel straten, enkele persoonsverhalen en veertien toevoegingen.

Deze maand was het 80 jaar nadat in Rotterdam het bejaardenhuis, het weeshuis en het ziekenhuis werden ‘leeggehaald’. Radio Rijnmond besteedde er aandacht aan met een interview dat u hier kunt nalezen. Deze maand verder aandacht voor een Joodse onderneming in de havenstad, een van de bewoners van het weeshuis in Rotterdam, de laatste directeurs van het Joodse bejaardenhuis in Rotterdam en in Amsterdam het verhaal over een chiroloog en de gebroeders Landau waar onlangs een prachtboek over verscheen. Ook deze maand werden verschillende straten toegevoegd.

Twee keer heb ik in de nieuwsbrief gevraagd voor een accountant voor Stichting Heimisj en het doet me genoegen u te kunnen mededelen dat dit is gelukt en u binnenkort ook het financieel jaaroverzicht 2022 op de site van Stichting Heimisj kunt zien.

Rondleidingen

Wist u dat de historicus achter deze sites ook rondleidingen geeft door Joods Rotterdam en Joods Amsterdam? De verhalen van de site, verhaalt door de verteller. Lees hier meer.

 

Stichting Heimisj

Ook in de afgelopen maand zijn er giften ontvangen voor deze twee websites. Daarvoor heel veel dank.Tot begin 2022 werden ruim 15 jaar lang de kosten voor deze websites, met inmiddels een enorme hoeveelheid informatie, particulier gedragen. Nu kunt ook u de sites financieel ondersteunen en daarmee meehelpen met het voortbestaan én nieuwe initiatieven mogelijk maken. Daarvoor is Stichting Heimisj opgericht. Lees hier hoe u kunt helpen.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

2 feb – De Paradijslaan is toegevoegd.   3 feb – de Korte Leidsedwarsstraat is toegevoegd.
14 feb – Julius Flegenheimer was ondernemer van Weil Hermanos & Cie, een van de grootste graanimporteurs van de stad.   3 feb – Op de Ceintuurbaan 366hs had Abraham Puls zijn prive-politiebureautje tijdens de oorlog.
19 feb – Jossel Jacobson en Henriëtte Salmanowitz waren een van de vele ‘oost-Joden’ in Rotterdam.   8 feb – de Overtoom is toegevoegd
19 feb – Heinz Joachim Unger was een van de bewoners van het weeshuis in Rotterdam.   10 feb – de Amstelveenseweg is toegevoegd.
21 feb – het echtpaar Bannet – Oesterman was het laatste directeursechtpaar van het Israëlietisch Oudeliedengesticht in Rotterdam.   12 feb – de Milletstraat is toegevoegd
    13 feb – Philip Leonard Meerloo was chiroloog.
    13 feb – Van een van de kinderen van de klassenfoto van de President Steynschool is de naam bekend.
    15 feb – de Tintorettostraat is toegevoegd.
    24 feb – de gebroeders Landau hadden een chocolade- en suikerwerkfabriek in Amsterdam.