Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam februari 2022

De Stichting en achttien toevoegingen…
Ook deze maand is er weer een groot aantal pagina’s toegevoegd aan beide websites. Een aantal straten, zoals de Zwart Janstraat in Rotterdam en de Minervalaan in Amsterdam en een aantal verhalen over personen. Ook enkele vragen die wellicht u kunt beantwoorden, zoals de onderduiklocatie van Samuel Vles in Alkmaar. Daarnaast was er deze maand een mooi resultaat betreffende een horloge waarvan de nabestaanden van de eigenaar werd gezocht. Binnen 24 uur na een oproep op Twitter en Facebook waren de kleinkinderen gevonden en binnenkort vertel ik u het volledige verhaal. Op de Amsterdamse site is nu ook een media-pagina toegevoegd met relevante filmpjes over Joods Amsterdam.

Stichting Heimisj, de organisatie die de continuïteit moet gaan waarborgen van deze websites is natuurlijk opgericht maar het aanvragen van een bankrekening is nog wel ‘een dingetje’. Ik zal u de details besparen maar het is tekenend dat de Stichting op 5 januari werd opgericht en nu, op 27 februari, nog geen bankrekening heeft. Van een bevriende organisatie vernam ik dat het daar zes maanden had geduurd. Laten we hopen dat voor het einde van dit jaar het geregeld kan zijn.

Rondleidingen. Nu de Corona-maatregelen praktisch allemaal zijn afgeschaft kan ik ook weer rondleidingen verzorgen. Op www.bmwd.nl meer informatie.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

5 feb – Samuel Beerenborg had twee fietsenzaken in Rotterdam.   2 feb – de Minervalaan is toegevoegd.
6 feb – het levensverhaal over Aline Ilca Akker is toegevoegd.   4 feb – het verhaal over het gezin Swaab van de Nieuwe Kerkstraat 7-2.
11 feb – Alexander Barnstijn was fotograaf en jarenlang in Rotterdam gevestigd.   17 feb – Shaul en Polina Mikulinski trokken van Oost-Europa via Palestina naar Amsterdam.
12 feb – de Bokelstraat is toegevoegd   18 feb – een pagina met oude filmpjes is toegevoegd aan de site.
13 feb – Jacob van Daelen was de laatste persoon die begraven werd op de Joodse begraafplaats in Vlaardingen.   18 feb – Waar in Alkmaar zat Samuel Vles ondergedoken? Zijn kinderen willen dat graag weten.
17 feb – Eduard Marcus Knap fietste van Rotterdam naar Rechovot in 1934.   19 feb – De Tweede Helmersstraat is toegevoegd.
20 feb – de Lindelaan die recht tegenover het Stadhuis was, is toegevoegd.   19 feb – de synagoge Ahawo Weachawo was op de Tweede Helmersstraat 30 gevestigd.
24 feb – de Zwart Janstraat is toegevoegd.   19 feb – de Jacob van Lennepkade is toegevoegd.
25 feb – op de ’s Gravendijkwal 49c is een ander soort Stolperstein geplaatst. Het verhaal over Leo en Fanny Grosz.    
26 feb – de Jacob Catsstraat is toegevoegd.    
     
     
Tentoonstelling Amsterdam
Vanaf 2 september wordt er in het Amsterdamse Bos een tentoonstelling gehouden over de tijdens de Tweede Wereldoorlog tewerkgestelde Joden. Meer informatie via deze link.
 
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht
We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen?
Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Nieuw mailadres?
Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de bijlage, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact

Alleen per mail