Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam februari 2020

Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website www.joodsamsterdam.nl en de website www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht

We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen?
Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Boeken

Een aantal boeken dat op de site genoemd wordt, is bijeen gebracht op de boekenpagina.
Nieuw mailadres?
Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres in bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de bijlage, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact

Alleen per mail

deze maand

Herdenking
De maand februari stond zoals altijd in het teken van de herdenking van de Februaristaking. En ik ga de laatste jaren naar twee herdenkingen. Ten eerste die bij het Monument van Joods verzet bij de Amstel, van het Mauthausen comité, daarna naar de herdenking bij De Dokwerker.
De herdenking bij de Amstel is kleinschalig terwijl het daar ieder jaar drukker wordt. Een dik half uur van te voren worden er stoelen uit het stadhuis naar de locatie gebracht. Echt geïnteresseerden komen, er volgen goede toespraken en het Jizkor en Kaddiesj worden gebeden. Verder zingt het koor Haimisj Zain Jiddische liederen.  Een herdenking zoals een herdenking bedoeld is.

De herdenking van de Februaristaking is anders. De toespraak van Jan Terlouw was bijzonder en de programmering goed. Het wordt zorgvuldig georganiseerd. Maar toch is deze herdenking anders. Tal van figuren lopen er rond waarbij ik me afvraag waarom ze er zijn. Politici die zich ooit verdrongen om met een Hamas-leider op de foto te kunnen, personen die veelvuldig op De Dam zich inspannen om Israël en de Joden weinig goeds toe te wensen en folderaars die oproepen tot deelname aan een andere demonstratie. De vraag naar wat er wordt herdacht doemt op.

De vraag naar wat er wordt herdacht doemt op

We herdenken de gebeurtenissen van februari 1941. De provocaties van Joodse marktkooplieden, de confrontatie tussen NSB/nazi’s en het (Joods) verzet, de eerste razzia waarbij 425 Joodse jongens en jongemannen werden opgepakt en de grote staking die uitbrak, geleid door communisten. Dat gebeurde, men kwam op voor – citaat –  ‘onze rotjoden’  waar – citaat – ‘ze met hun rotpoten’ vanaf moesten blijven. De grote verontwaardiging van de (socialistische en communistische) Amsterdammers was de drijvende kracht bij de staking. Dat moeten we herdenken, en niet de herdenking aangrijpen om de eigen agenda voor het voetlicht te brengen en de herdenking 75 jaar later te politiseren. Relaties met het heden horen thuis in zorgvuldig geschreven en historisch juiste toespraken en niet in lukrake publieke uitingen.

Dit jaar vertrok ik voor het eerst voordat de herdenking beëindigd was. Het verschil tussen de goede en ingetogen herdenking bij de Amstel en de kakofonie van eigen politieke belangen van de toeschouwers op het Jonas Daniel Meijerplein was mij te groot.

Deze maand zijn er natuurlijk weer nieuwe stukken verschenen.  Het ene verhaal volgde uit het andere, er staan oproepen tussen zoals die over Saul Groen. Daarnaast artikelen die er nog niet waren of geen eigen pagina hadden, zoals over ijssalon Koco. En we mochten een verhaal overnemen uit Ons Amsterdam.

Daarnaast nog een oproep:
Gezocht leerlingen Oude Schansschool.
Mijn naam is Abraham (Appie) Prins (1938) en ik wil graag in contact komen met mensen die tussen 1945-1950 op de Oude Schansschool hebben gezeten. U kunt mij bereiken op het e-mailadres van mijn dochter.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

7 feb – Een titelblad van een boek leidde tot het verhaal over Seraphina Reinette Polak – Van Cleeff.   13 feb – de Oudezijds Achterburgwal is toegevoegd.
8 feb – een prachtige foto van de zaak van Jacob de Heer dook deze week op.   20 feb – Saul B. Groen was een van de weinige verkopers van bladmuziek. Zijn verhaal is verre van compleet, wie weet meer?
11 feb – bij het nazoeken van de informatie over Seraphina Polak dook informatie op over haar kinderen. Dat artikel, Adah, Edith en Judith Polak, herinneringen aan een onbezorgde kindertijd, mocht worden overgenomen.   22 feb – Israël Wijnschenk was een begaafd turner die in 1928 voor Nederland uitkwam tijdens de Olympische Spelen.
17 feb – Leonardus Lorjé werd in Rotterdam geboren en begon een kantoorboekhandel in Groningen.   26 feb – Op IJssalon Koco was in 1939 al een antisemitische aanslag.
18 feb – In het Openluchtmuseum in Arnhem staat de chanoekia van de familie Schaufel uit Rotterdam.   27 feb – IJssalon Koco op de Van Woustraat heeft een eigen pagina op de site, met uitgebreidere informatie.
22 feb – de Van der Takstraat is toegevoegd.   27 feb – Op 27 augustus 1927 maakte de Gooise Stoomtram een dodenrit.
24 feb – Hendrika Mathilde Presser was jurist in Rotterdam.