Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam december 2021

Deze maand is het aantal nieuwe artikelen op beide sites weer groot. Van een advocaat, een jurist, een winnaar van de voetbalpoule, een aantal straten en de 999e en 1000e Stolperstein in Amsterdam; deze maand kwamen er 21 stukken bij. Onder deze artikelen een van een docent van mij aan de UvA. Verder in het Jaaroverzicht 2021 een overzicht van de activiteiten, de cijfers en de toekomstplannen. We beginnen deze nieuwsbrief met een ‘In Memoriam’ over een bijzondere man die deze maand overleed.

In memoriam Ernst Verduin
Deze maand overleed Ernst Verduin. Ernst overleefde Auschwitz, zag de westzijde van de Rapenburgerstraat met het familiebedrijf onherkenbaar veranderen, bouwde zijn bestaan op en kreeg met zijn vrouw een zoon en een dochter. En hij vertelde keer op keer zijn verhaal op scholen en liet steeds opnieuw jongeren weten wat er zich had afgespeeld tijdens de oorlog. Hij begeleide Koning Willem-Alexander en hoogwaardigheidsbekleders bij hun bezoek aan Auschwitz.

Maar ik ken Ernst vooral als de vader van…. de vader van Bert, een goede vriend van me die ik al decennia ken. En door Bert leerde ik ook Yoka kennen, zijn zus. Twee prachtige mensen. Hun moeder was hen bijzonder dierbaar en overleed veel te jong.

Ik mocht er in 2011 bij zijn toen er voor de vader van Ernst, Albert, en de zus van Ernst, Wanda, twee Stolpersteinen werden geplaatst op de Burgemeester s’Jacoblaan in Bussum. Een bijzondere bijeenkomst waarbij het overduidelijk was dat Albert en Wanda voortleefden door Ernst. Ook was ik erbij toen in 2019 het boek van Ernst, Over Leven, werd gepresenteerd op zijn én Wanda’s voormalige middelbare school in Bussum. Verder kwam ik Ernst elk jaar tegen in de Stopera, waar we ons verzamelden voor de stille tocht naar het Nooit meer Auschwitz-monument in het Wertheimpark.

Met een tomeloze energie vertelde Ernst over de oorlog. Steeds opnieuw. Met een tomeloze energie was Ernst bij de herdenkingen, hoed op, sjaal om, dikke jas aan en de kou trotserend. Steeds opnieuw. Tot hij zo oud werd dat het niet meer ging. Maar Ernst was niet voor een gat te vangen. Zijn interviews zijn gedrukt, zijn boek is uitgegeven, zijn verhalen worden verteld en zijn naam blijft genoemd.

Toen Ernst is gaan vertellen is hij nooit meer gestopt. Hij vertelde niet alles. Er waren herinneringen die te pijnlijk waren. Maar wat hij vertelde was glashelder en duidelijk en toehoorders konden niet anders dan het verhaal laten doordringen, erover na denken en wat Ernst vertelde meenemen in hun leven.

Ernst veranderde levens door ze te beïnvloeden en mensen bewust te maken. Om hem te herdenken is zijn verhaal onder de aandacht brengen dat wat het beste bij hem past. Het interview dat op deze site staat vertelt meer over dit bijzondere mens, Ernst Verduin (1927 – 2021).
ברוך דיין האמת

De stichting
Het oprichten van de stichting waaronder beide websites gaan vallen is in gang gezet. Deze maand kon dat nog niet worden voltooid, ik hoop u volgende maand de stichting te kunnen voorstellen. 

Jaarverslag 2021
De nieuwsbrief verscheen iets later dan u gewend bent om ook het jaarverslag geheel up-to-date te maken.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

4 dec – Martinus Tels was advocaat en voorzitter van de Joodse gemeente.   3 dec – Leendert Goudeketting won in 1958 de voetbalpoule en dat veranderde veel voor zijn gezin.
5 dec – de Lamsteeg is toegevoegd.   5 dec – Wie weet wie deze onderduikers in Varsseveld zijn?
5 dec – Wie weet wie deze onderduikers in Varsseveld zijn?   10 dec – Vandaag overleed Ernst Verduin, overlevende van Auschwitz. Zijn indrukwekkende verhaal vertelde hij in een van de eerste interviews voor deze site en is hier te lezen.
5 dec – de Houttuin is toegevoegd.   12 dec – Daniella Zaidman – Mauer schreef voor ons een Engelstalige stuk over Amsterdam als centrum voor Jiddisje boeken tussen 1650 en 1800.
10 dec – de Hillelaan is toegevoegd   15 dec – de Gorontalostraat is toegevoegd.
12 dec – in 1912 werd de gymnastiekvereniging ‘Eendracht maakt Macht‘ opgericht.   15 dec – Abraham Emanuel Arbeid overleefde zijn onderduik in Zweeloo niet.
12 dec – de Goudserijweg is toegevoegd.   19 dec – Jacques Cauveren was een beroemd tenor in Nederland en daarbuiten.
17 dec – Heiman Elkan Sanders was jurist in Rotterdam en na de oorlog van groot belang voor het rechtsherstel.   19 dec – Joseph Bueno Vivas was een belangrijk persoon in de Portugese Gemeenschap in de zeventiende eeuw. Van zijn huishouden werd de inhoud van een beerput onderzocht en tentoongesteld.
19 dec – de Schoterbosstraat is toegevoegd.   25 dec – Reisjies Chochmo was een theologische vereniging.
    27 dec – Yaacov Yannay hielp in de eerste jaren van deze site met aanwijzingen en verbeteringen.
    29 dec – Op 17 december werden in Amsterdam de 999e en 1000e Stolpersteinen gelegd voor Louis en Ruth Fanny Lamm.
    31 dec – Henri Koe was de slijper van de Cullinan.
Tentoonstelling Amsterdam
Vanaf 2 september wordt er in het Amsterdamse Bos een tentoonstelling gehouden over de tijdens de Tweede Wereldoorlog tewerkgestelde Joden. Meer informatie via deze link.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht
We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen?
Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Nieuw mailadres?
Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de bijlage, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact

Alleen per mail