Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam december 2019

Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website www.joodsamsterdam.nl en de website www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht

We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen?
Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een ma2020ustus en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Boeken

Een aantal boeken dat op de site genoemd wordt, is bijeen gebracht op de boekenpagina.
Nieuw mailadres?
Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres in bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de attachement, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact

Alleen per mail

deze maand

Facebook
In de afgelopen maand is de chatfunctie op de verschillende Facebookpagina’s uitgeschakeld. Joodsamsterdam is bereikbaar via info@joodsamsterdam.nl, Joodserfgoedrotterdam via info@joodserfgoedrotterdam.nl.

Herdenkingsjaar 2020
In 2020 wordt het feit dat we 75 jaar in vrijheid leven herdacht door tal van instituties en initiatieven. Vrijheid is een groot goed.
Bij het veelvuldig schrijven over de Joodse geschiedenis komt echter ook naar voren dat die bevrijding voor de Joodse Nederlander maar al te vaak de keiharde confrontatie in hield met alles dat verloren was, familie, bedrijven, woningen. Het was in mei 1945 niet het verhaal van ‘we hangen de driekleur uit en gaan dansen op straat’, maar eerder een verhaal van vervreemding en pijn. Het persoonlijke verdriet en gemis tegenover de blijdschap van vele landgenoten.
Deze websites willen aan dat verhaal niet voorbij gaan. 75 jaar vrijheid is gekoppeld aan de oorlog, het Joodse verhaal gaat verder dan die oorlog. Daarom dit jaar 52 verhalen, een per week, die of in (de omgeving van) Rotterdam of Amsterdam spelen en waarbij met het decor van die steden en de oorlog Joodse initiatieven en personen worden belicht die moesten leiden of geleid hebben tot overleven.
De verhalen krijgen het beeldmerk dat op deze pagina geplaatst is en de eerste twee zijn al af. Of het lukt om die andere vijftig te schrijven? Tips zijn van harte welkom, 52 verhalen is best veel. Rotterdam en Amsterdam zijn het decor, informatie moet na te zoeken zijn, boeken zijn bronnen maar ik neem geen verhalen die er al zijn over. Nog niet eerder gepubliceerde illustraties zijn van harte welkom, en feiten die nog nooit verteld zijn helemaal.

Terugblik
Het einde van een jaar en zelfs nu het einde van een decennium vraagt om een terugblik. En dat is er een met gemengde gevoelens. Aan de ene kant stijgt ieder jaar weer het aantal bezoekers aan de sites, nu al meer dan 200.000 per jaar. Er is behoefte aan de informatie, de verhalen worden gelezen. Dat was ooit het doel.

Zeker de laatste jaren van het net afgelopen decennium zijn een periode geworden van verharding en onverdraagzaamheid. De tijd van de oneliners, de tijd van besturen en beïnvloeden met een tweet. Ook de tijd waarin naar dictatuur neigende leiders met hun retoriek de grofheid van Facebook en Twitter ruimschoots overtreffen. Maar tussen dit al is dit tegenbeweging te zien. Er is steeds meer aandacht voor de verhalen tegen discriminatie. Niet iedereen loopt achter goedkope slogans aan en zoeken de waarheid. Vaak op een kleine schaal, laten we hopen dat dit een teken is van het begin van een verandering die toch zal moeten komen.

Het was een raar decennium.  Er kan alleen een beter decennium aanbreken als we bereid zijn om kritisch te zijn op onze eigen rol en daarnaast ook kritisch kunnen omgaan met de zondvloed aan onware en haatvolle berichten. Zo heeft het heeft geen zin om keer op keer berichten op Facebook te blijven herhalen. Het motto ‘iedereen moet het toch weten’ geldt niet meer. De ‘iedereen’ die bedoeld wordt is de eigen groep. Die weet het wel, en hoeft niet keer op keer weer de confrontatie met een bericht aan tot men uiteindelijk murw in apathie vervalt. Laten we kritisch blijven en ons verzetten tegen het negatieve in de samenleving en er niet aan meedoen door hard mee te schelden of weg te kijken bij wat er werkelijk gebeurt. We zijn allemaal een deel van het verhaal. En dan ben ik toch weer terug bij die oorlog; verzet, mee doen en wegkijken, waren dat toen niet de ingrediënten?

Een gezond 2020.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

9 dec – Wie in de Nederlands Israëlitische Kerkeraad zat in 1939 stond in het adresboek. De namen nu uitgezocht.   8 dec – de Noorderstraat is toegevoegd
10 dec – Jacob Hausdorff is toegevoegd.   15 dec – De Oude Doelenstraat is toegevoegd
27 dec – Het verhaal over Levie van Creveld is toegevoegd.   15 dec – De Nieuwe Doelenstraat is toegevoegd
    28 dec – De Trompettersteeg is toegevoegd.
     
     
     
     
Agenda
25 februari 2020 – 15.00. Herdenking Joods Verzet op het Waterlooplein (hoek Amstel bij het monument). Organisator: Stichting Vriendenkring Mauthausen.
Programma:
Het programma van de herdenking bestaat uit de volgende onderdelen:
– welkomstwoord namens de gastgevende organisatie Stichting Vriendenkring ‘Mauthausen’;
– een beknopte toespraak van de heer R. Leopold (directeur van de Anne Frank Stichting);  een kort verhaal van mevrouw Chaja Polak (auteur)
– liederen door leden van het Jiddisj koor Hejmisch Zain;
– gedicht Zes Miljoen van Ida Vos;
– kaddisj en jizkor, door de heer Abbi Israels, gevolgd door een minuut  stilte;          
– gelegenheid tot het leggen van bloemen leerlingen van de Joodse Scholengemeenschap Maimonides, die dit monument geadopteerd heeft, zullen hierin het voortouw nemen.Na de herdenking is er voldoende tijd om naar de herdenking van de Februaristaking op het Jonas Daniel Meijerplein te lopen.