Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam augustus 2024

Deze maand ziet u in Rotterdam dat er maar liefst drie plaatsen zijn toegevoegd, Leerdam, Schoonhoven en Gorinchem. Deze plaatsen behoorden tot het ressort Rotterdam en verdienen daarom een plek op deze website. Er is nu nog één grote plaats die toegevoegd moet worden.
Het Vacantie Kinder Feest wat op de Amsterdamse site staat is een bijzonder verhaal. Het vertelt meer over de zorg voor kinderen en zo is er ook een nieuw verhaal over de Clara Stichting in Zandvoort toegevoegd. Verder staat de eerste podcast op de site, nu nog een podcast waaraan medewerking werd verleend en door Het Parool werd gemaakt. Daarnaast plaatste het Reformatorisch Dagblad deze maand ook een interview. Kortom, weer een maand met veel toevoegingen.

Archief Nieuwsbrieven
Voor het geval dat u een nieuwsbrief verwijderd had, of ze in uw spambox terecht komen, is al sinds het begin van de nieuwsbrieven een archief opgezet waar ze allemaal in geplaatst worden. Dit archief is hier te vinden. De nieuwsbrieven komen elke 1e van de maand uit, behalve wanneer dat op de sjabbat valt. De zomermaanden werden wel eens overgeslagen wegens vakantie, hoewel dit de laatste jaren niet meer is gebeurd.

Ontvangt u meerdere nieuwsbrieven?
Heeft u zich ingeschreven met meerdere mailadressen en ontvangt u daarom meerdere exemplaren van de nieuwsbrief en gebruikt u die niet?  Dan verzoek ik u om u uit te schrijven voor de onnodige nieuwsbrief. Dat kan eenvoudig via de mail over de nieuwsbrief, aan de onderzijde staat die optie. Het aantal abonnees nadert namelijk de volgende ’trede’ en dan moet er meer betaald worden voor de verzending van de nieuwsbrieven.

 

Rondleidingen

Wist u dat de historicus achter deze sites ook rondleidingen geeft door Joods Rotterdam en Joods Amsterdam? De verhalen van de site, verhaalt door de verteller. Lees hier meer.

 

Stichting Heimisj

Ook in de afgelopen maand zijn er giften ontvangen voor deze twee websites. Daarvoor heel veel dank.Tot begin 2022 werden ruim 15 jaar lang de kosten voor deze websites, met inmiddels een enorme hoeveelheid informatie, particulier gedragen. Nu kunt ook u de sites financieel ondersteunen en daarmee meehelpen met het voortbestaan én nieuwe initiatieven mogelijk maken. Daarvoor is Stichting Heimisj opgericht. Lees hier hoe u kunt helpen.

 

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

7 aug – de Mathenesserweg is aangevuld door gegevens uit tijdschriften.   1 aug – Gan hasjalom is de begraafplaats in Hoofddorp / Amstelveen en deze ontbrak nog op de website.
14 aug – Gorinchem is toegevoegd aan de website.   3 aug – het lemma over Johnny en Jones is aangevuld vanuit ‘nieuwe’ bronnen.
16 aug – Het Reformatorisch Dagblad plaatste een interview over Joods Erfgoed Rotterdam.   4 aug – op 19 augustus 1912 gingen 700 Joodse kinderen uit Amsterdam een dag op stap. Een verslag van het Vacantie Kinder Feest.
21 aug – Leerdam is toegevoegd aan de website.   4 aug – In 1921 besteedde de geïllustreerde Joodsche Post aandacht aan de Clara-Stichting te Zandvoort.
21 aug – de Rotterdammer Ike Cohen werd van groot belang voor het toerisme op Aruba.   4 aug – Met informatie uit nieuwe bronnen is de pagina over Zandvoort aangevuld.
30 aug – Schoonhoven is toegevoegd aan de website.   6 aug – de Willem Beukelsstraat is toegevoegd.
    6 aug – medewerking werd verleend aan een podcast over De Kleine Komedie.
    10 aug – Een bijzonder man die in Naarden werd geboren was Mozes Lemans.
    10 aug – de pagina over Naarden is aangevuld.
    17 aug – de Plantage Kerklaan is aangevuld met gegevens uit tijdschriften.
    17 aug – Tob Groen had een groot reclame-bureau in Amsterdam.
    23 aug – Bontio Moskovits was een gewild voorzanger in Amsterdam.