Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam april 2022

Een succesverhaal, de Stichting en twintig toevoegingen…
Deze maand werd gekenmerkt door een bijzonder verhaal dat – voor Joodserfgoedrotterdam – in februari begon. In februari ontving ik een mail uit België; er was een horloge gevonden mét inscriptie en de persoon die contact opnam – Pieter Janssens – had de naam op het horloge, Overstrijd, kunnen matchen met een verhaal op www.joodserfgoedrotterdam.nl over de horlogewinkel van de familie Overstrijd op de Hoogstraat in Rotterdam. Pieter vroeg of ik wist of kon achterhalen of er nabestaanden zouden zijn. Vaak zijn dat soort zoektochten zonder resultaat, maar nadat er een foto was toegevoegd en het verhaal op Facebook en Twitter werd gedeeld kwamen er tips binnen. Daarna werd er gezocht op LinkedIn en binnen 24 uur was een kleinzoon gevonden en bleken er ook nog twee kleindochters te zijn.
Op 9 april werd in Rotterdam tijdens een bijzondere bijeenkomst het horloge teruggegeven aan de nabestaanden van de familie Overstrijd. Dit verhaal werd gecoverd door Radio Rijnmond en onder andere overgenomen door de NOS, diverse Belgische kranten en de New York Times. Het verslag vindt u hier.

Stichting Heimisj, de stichting die gaat zorgdragen voor de bestendiging van deze websites, is nu volledig een feit. Er is een Raad van Advies met daarin nu al vijf leden waar ik erg blij mee ben en…. er is een bankrekening. De ABNAMRO accepteerde de aanvraag. Alles over de stichting kunt u lezen via de aparte website. Hoewel ik alle stukken en alles wat u leest gratis blijf houden – aan dit stuk geschiedschrijving wil ik geen geld verdienen – kunt u nu de stichting en daarmee de websites ondersteunen. Want natuurlijk zijn er kosten. Webruimte, reiskosten, software e.d. Uw financiële hulp is een tegemoetkoming in deze kosten en maken het mogelijk dat dit project door kan blijven gaan.
Er zijn nu bijna 1000 abonnees op de nieuwsbrief en zo’n 7500 vaste lezers via de sociale media. De sites hebben al een aantal jaren op rij zo’n 500.000 bezoekers.
Met het ondersteunen van de stichting zorgt u ervoor dat alle onkosten die ik in de afgelopen 15 jaar zelf heb gedragen nu ten laste van de stichting kunnen komen en daarmee het mogelijk houden om de websites te laten continueren, ook in de toekomst. Want het aanleggen van een spaarpotje kan ook in de toekomst ervoor zorgen dat we twee websites blijven bestaan. Daarnaast kunnen plannen die er zijn worden uitgevoerd, waarbij te denken is aan wandelingen die met een app worden ondersteund, podcasts en dergelijk. En natuurlijk nogmaals dank aan de lezers die het financieel mogelijk maakten om de statuten te laten opstellen. Het bedrag dat overbleef van uw giften is nu het startkapitaal van de stichting.

Elk jaar zal de stichting, conform de ANBI-regels, verantwoording afleggen op de website. Maar, we hebben geen ANBI-status aangevraagd omdat de doelstelling van de stichting de geschiedschrijving is, en niet het laten weglekken van enthousiasme en creativiteit in allerhande overlegstructuren. Dus…doorgaan met dezelfde drive die u in de afgelopen 15 jaar heeft kunnen zien.

Het bankrekeningnummer van Stichting Heimisj vindt u hier. Uw bijdrage is nodig en wordt zeer gewaardeerd.

Joodse Huizen 8
Deze maand kwam Joodse Huizen 8 uit, het achtste boek in de reeks over Joodse Huizen. Deze keer staan er 26 verhalen in, van Amsterdam tot Ophemert. Naast dat het boek te koop is bij de betere boekhandel kan het ook online worden aangeschaft. Zoals in alle voorgaande jaargangen ook nu weer een verhaal over Rotterdam naast de vele andere verhalen. Meer informatie en bestelmogelijkheid via deze link. Op 3 mei a.s. is er een bijeenkomst met drie van de auteurs in Den Haag. Zie verder in de nieuwsbrief bij ‘agenda’.

Onderwijsproject Katendrecht
Op Katendrecht is deze maand de voorbereiding van een onderwijsproject afgerond dat geïnitieerd en georganiseerd is door Stichting Kaapse Kringen. Dit project, dat een verbinding legt tussen de Joodse kinderen van de Kaap en de huidige kinderen in dit deel van Rotterdam, heeft onderdak gevonden op de Rotterdamse website. Meer hierover lees u hier én daar ook de uitgebreide verhalen over de Joden van de Kaap.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

2 april – de Leeuwenlaan is bijgewerkt.   3 april – de Jonkerstraat is toegevoegd.
2 april – de Halvemaanstraat is bijgewerkt.   3 april – de Peperstraat is toegevoegd.
5 april – de Hooidrift is toegevoegd.   7 april – Er wordt een foto gezocht van Grietje Gokkes.
6 april – Andro Confectiefabriek was de onderneming van David Levie Andriesse   14 april – het Portugees-Israëlitisch Zieken- en Oude Vrouwenhuis op de Rapenburgerstraat was de voorloper van het ziekenhuis op de Plantage Franschelaan.
7 april – de Infirmeriestraat is toegevoegd.   16 april – Abraham Prins was kantonrechter.
9 april – Anna den Hartog was hoofdverpleegster van het Israëlietisch Ziekenhuis aan de Schietbaanlaan. Van het plaatsen van haar matseiwa werd verslag gedaan in de krant.   19 april – de hoeveelheid informatie over Erwin Salomon is beperkt.
9 april – in 1938 werd er een uitstapje georganiseerd van de Helmersstraat naar de bollen.   23 april – de Prins Hendrikkade is aangevuld met gegevens uit tijdschriften.
9 april – Vandaag werd een bijzondere zoektocht afgesloten. Het horloge dat ooit door Alfred Overstrijd met een inscriptie aan zijn broer Louis werd geschonken – in 1910, werd in 1944 in een korenveld in België gevonden. De eigenaar benaderde deze website en na een zoektocht konden de kleinkinderen worden achterhaald en werd op deze dag, twee maanden na het begin van de zoektocht, het horloge teruggegeven aan de nabestaanden. Naast het verslag op deze site ook het verslag bij Radio Rijnmond.   24 april – de Binnenkant is toegevoegd aan de website.
17 april – de trouwjurk van Judith Zaller werd gevonden en wordt tentoongesteld in Ridderkerk.   26 april – de Nieuwe Kerkstraat is aangevuld met nieuwe gegevens.
20 april – in 1865 werd er een kroonluchter aan de synagoge van Ridderkerk geschonken.   28 april – de Fokke Simonszstraat is toegevoegd.
agenda
    3 mei – Den Haag boekpresentatie. Twee verhalen over Den Haag, een over Rotterdam / Scheveningen. Zie aankondiging. Aanmelden via de QR-code of via deze link.
    5 mei – de rondleidingen in de Breepleinkerk met de orgelzolder worden hervat. Lees meer via deze link.
 
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht
We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen?
Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Nieuw mailadres?
Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de bijlage, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact

Alleen per mail