Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam april 2021

Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website www.joodsamsterdam.nl en de website www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht
We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen?
Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Nieuw mailadres?
Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de bijlage, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact

Alleen per mail

deze maand

April 2021
Weer mag ik u een volle nieuwsbrief toesturen met nieuwe stukken en aanvullingen van bestaande stukken en ook een aantal artikelen die overgenomen mochten worden, zoals het verhaal over Wim Tokkie. Ook de prachtige foto van Baergo op de Van Baerlestraat mocht geplaatst worden na toestemming van het Holocaust Museum in Washington. Daarnaast verscheen deze maand Joodse Huizen 7 en daarin weer een bijdrage over Rotterdam, waar Spoorsingel 64b het thema vormt en de geschiedenis van de familie Monderer centraal staat. Koop dat boek, het liefst bij uw lokale boekhandel.
Verder artikelen over het Jongensweeshuis in Amsterdam, bij beide steden zijn verschillende straten toegevoegd, een opperrabbijn in Amsterdam, een leerhuis en een vooraankondiging van het boek van Max Arpels Lezer.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

4 april – de N.V. H. van Dam opende in 1938 een zaak in damesstoffen op de Hoogstraat.   1 april – de pagina over het Joods Jongensweeshuis is uitgebreid.
4 april – de Goudseweg is toegevoegd aan de site.   2 april – het verhaal over Wim Tokkie en de 2e Wereldoorlog mochten we op de site plaatsen.
6 april – Dr Lehman Son was een kleurrijk tandarts in Rotterdam.   10 april – het verhaal van Louis Colmans en Helena Finsi is gereconstrueerd na een tip van een familielid.
8 april – Samuel van den Bergh was een belangrijk ondernemer in Rotterdam.   10 april – Lion Wagenaar was opperrabbijn en rector van het Seminarium in Amsterdam
8 april – de Tuindersstraat is toegevoegd.   11 april – de Lepelkruisstraat is toegevoegd.
15 april – Vandaag verschijnt Joodse Huizen 7, met natuurlijk een verhaal over Rotterdam.   11 april – Jacob Lierens was een belangrijk oud-papier handelaar in Amsterdam.
16 april – David Wessel was zeer actief in de Joodse Gemeente in Rotterdam.   13 april – Jacob Ritmeester werd opgepakt bij de razzia’s van februari 1941 en was voorzanger van de synagoge op de Sint Anthoniesbreestraat.
24 april – het leerhuis, Beth Hamidrasch, in Rotterdam stond al op de site. Nu een tweede verhaal aan de hand van oude kranten en archiefstukken   13 april – Baergo was een handel in fijne vleeswaren op de Van Baerlestraat
24 april – het verhaal over de zoektocht naar sieraden van het gezin Speier – Holstein staat hier.   15 april – Vandaag verscheen Joodse Huizen 7.
28 april – de vermeldingen op de Mathenesserlaan zijn aangevuld met nieuwe bronnen.   16 april – Wally de Lang schreef dit stuk over Heinrich Schulmann
    22 april – de Cornelis Schuytstraat is toegevoegd.
    30 april – Op 3 mei komt een nieuw boek uit van Max Arpels Lezer. Meer via de link