Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam april 2018

Welkom
Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website
www.joodsamsterdam.nl en de website www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht

We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Boeken

Een aantal boeken die op de site genoemd worden is bijeen gebracht op de boekenpagina.
Contact

Alleen per mail

deze maand

De Facebook-misère die deze maand naar boven kwam heeft ook een tikje uitgedeeld aan onze Facebookpagina. In het leven is niet veel gratis en velen dachten dat Facebook dat wel was. Maar deze maand werd keihard duidelijk dat we betalen met onze gegevens en daarmee het product zijn van het bedrijf Facebook. Onze gegevens zijn big business en logisch dat mensen dit forum verlieten. Het kostte ons zo’n 25 volgers. En dat is jammer, want het was voor mij vaak een graadmeter of de site op de goede weg was. Niet allen de volgers, maar ook het aantal keren dat een artikel gelezen werd, wat via Facebook af te leiden was. Tegelijkertijd zou ikzelf ook Facebook verlaten wanneer dit niet een onderdeel zou zijn van de communicatie van de website. Facebook is een platform geworden waarop de grootst mogelijke onzin, haat, wantrouwen en gerecycled oud nieuws een plek heeft en waar men zeker niet vrolijker van wordt. Waar de naam social media vandaan komt is een raadsel, het enige social is dat iedereen er op kan en er zijn behoefte kan doen.

Maar wat dan? Facebook verlaten hoeft niet te betekenen dat u niet meer op de hoogte bent. Heel ouderwets is er de nieuwsbrief, via de voorzijde van de site kunt u zich er op abonneren. En die is echt gratis, uw gegevens worden niet verkocht. Ook zoeken we naar een nieuw Facebook, wat gevonden is in mewe.com, een naam die afgeleid is van me – we. Privacy staat zeer hoog in het vaandel, recensies zijn tot nu toe positief en men durft bijna niet te vragen hoe het verdienmodel is. Maar misschien wordt dat gevormd door advertenties en jaagt men niet op de enorme winsten van Facebook. Er is een pagina geopend voor joodsamsterdam en joodserfgoedrotterdam via deze link. Er wordt in de komende maanden gekeken hoe het daarmee gaat, waarbij nu een nieuw artikel én in de nieuwsbrief, op twitter, op facebook en op mewe geplaatst moet worden.

Deze maand
Deze maand zijn er twaalf artikelen verschenen. Nog steeds worden er zuurhandelaren gevonden in Amsterdam, maar ook het verhaal over een arts, een wijnhandelaar en een aantal straten. Verder zijn er in de komende maand ook een aantal lezingen en tours in Rotterdam en Amsterdam, onder meer bij Crescas. Bij Crescas is er op de 13e mei nu nog plek. U kunt op de hoogte blijven van de tours en lezingen via de aparte pagina op, jawel, Facebook. Ook kan via die weg contact worden opgenomen voor een wandeling over de Joodse geschiedenis door Amsterdam, Rotterdam of omgeving van deze steden. Natuurlijk kunt u daarover ook mailen.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

1 april – de Hoofdsteeg is toegevoegd.   6 april – de Vrolikschool is toegevoegd.
1 april – het legendarische hotel Coomans is toegevoegd   15 april – Simon Polak verkocht voor de oorlog zuurwaren ORT vanaf Staalstraat 15.
2 april – de Meent is toegevoegd.   15 april – Joseph Soesman Polak begon zijn zuurhandel rond 1819.
16 april – het verhaal over Jacob Valk en zijn familie is toegevoegd.   24 april – de Johannes Verhulststraat is toegevoegd.
21 april – Na het bombardement van 14 mei 1940 werden er in Rotterdam tal van noodwinkels gevestigd. Een artikel in De Tijd laat zien hoeveel dit er waren.   26 april – Etienne Freres was een wijnhandel in Amsterdam.
25 april – Eliazar Sekir werd gedood door het bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940.   26 april – de Frans van Mierisstraat is toegevoegd.