Op zondag 19 september 2021 werd op de Weesperstraat het Nationaal Holocaust Namenmonument onthuld tijdens een indrukwekkende plechtigheid. Bij deze plechtigheid waren hoogwaardigheidsbekleders, waaronder Koning Willem Alexander en de voorzitter van het Auschwitz Comité en initiatiefnemer Jacques Grishaver, nabestaanden, diverse organisaties en pers aanwezig. Helaas hoorde de maker van deze website niet tot de genodigden en kon ik later, op 21 september, het monument bezoeken.
Het monument is in een woord prachtig. Toen hier ooit een groenstrook was vroeg ik me af of het wel zou passen maar nu het er staat geeft het nergens een benauwd gevoel. Er is ruimte om te herdenken en om het monument op je in te laten werken. Geen benauwd gevoel, maar wel een benauwend gevoel. Want de massaliteit van de moordpartij van de nazi’s wordt door dit monument op een confronterende wijze duidelijk. Het monument is Joods en Nederlands. De Hebreeuwse letters die Lezecher ‘in memoriam/ ter herinnering’ vormen – ter herinnering aan – staan op de namen die gelaserd zijn in de erg Nederlandse bakstenen. Het geeft een verbinding weer waar deze Joodse Nederlanders hoorden en horen. De spiegels in het monument brengen de omgeving naar het monument toe waarmee wordt aangegeven dat gebeurtenissen tijdens de Sjoa niet een geïsoleerd gebeuren waren, maar met de gehele samenleving te maken had. De samenleving van toen – en ook de samenleving van nu.
De mogelijkheid om via de QR-code, die ter plekke op verschillende locaties kan worden gescand, de stenen te vinden die extra belangrijk voor u persoonlijk zijn, is zeer welkom. Joodsamsterdam.nl adopteerde de steen van Helena Beugeltas – Wegloop, de moeder van Sara Beugeltas. Onderstaand, onder de steen van Helena, een impressie van het Nationaal Holocaust Namenmonument.
met dank aan
E. Valk, correctie
illustraties:
© joodsamsterdam, 21 september 2021
gepubliceerd:
21 september 2021
laatst bijgewerkt:
7 december 2022