Meijer Bleekrode

bleekrodemeijerMeijer Bleekrode werd op 13 februari 1896 in Amsterdam geboren. Zijn hele familie zat in het diamantvak, zijn vader was Benjamin Bleekrode, diamantslijper, zijn moeder was Regina Boekman. Meijer had vijf zussen, Rachel (1889), Henrica (1891), Rebecca (1894), Theresia (1897-1899), Theresia (1900) en een broer, Samuel (1893).

Hij werd opgeleid voor het diamantvak en trouwde op 9 november 1927 met Els (Elisabeth Margaretha) van Witsen (Berchem, 24 december 1903), diamantsnijdster. Meijer en Els kregen een dochter en een zoon. Het gezin woonde aan het begin van de oorlog op Westeinde 11-boven, de locatie waar nu de Nederlandse Bank staat aan het Frederiksplein.

Ondanks de opleiding voor het diamantvak voelde Meijer meer voor het kunstenaarsvak. Tussen 1922 en 1923 ging hij naar de progressieve Quellinusschool in Amsterdam (in de Teekenschool bij het Rijksmuseum, een van de voorlopers van de Rietveldacademie) en kreeg daar onder andere les van de graficus J. B. Heukelom, die ook leraar was van ontwerpster Fré Cohen. Daarna ging Meijer naar de Rijksnormaalschool.
Meijer maakte veel werk voor de SDAP, waaronder affiches.

In 1927 werd Meijer lid van de Socialistische Kunstenaars Kring en hij exposeerde op hun internationale tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam. In 1932 werd hij lid van de Onafhankelijke Socialistische Partij.
Zijn politieke aspiraties stopten in 1935. Hij wilde na de fusie tussen de Onafhankelijke Socialistische Partij en de Revolutionair Socialistische Arbeiderspartij niets meer van de politiek weten en richtte zich volledig op het kunstenaarschap. De politieke aspecten verdwenen uit zijn werk en vanaf die tijd maakte hij voornamelijk schilderijen, vooral portretten, stillevens en stadsgezichten.
Meijer is beslist geen rijke schilder geworden en kon met moeite de eindjes aan elkaar knopen. Af en toe moest Els wat bijverdienen als diamantsnijdster.

Oorlog
Het gezin Bleekrode moest zich in 1942 melden bij de Hollandsche Schouwburg. Dat deden ze niet, ze doken onder. Meijer en Els werden opgepakt en werden op 20 april 1943 gedeporteerd naar Sobibor. Op 23 april werden ze daar vermoord. De kinderen overleefden de oorlog.

Op de illustratie een uitsnede van een schilderij van Meijer Bleekrode; Het Amstelveld – ca. 1935. Het schip op de voorgrond ligt nog steeds op die plek. Het is de Dogger, een waterhaler die ooit in dienst was van de Amstelbrouwerij. Het schip haalde zuiver water op voor de bierproductie. Door de waterleiding die in 1888 werd aangelegd was het schip niet meer voor dit doel nodig en in de jaren zeventig werd er een woonboot van gemaakt. De Dogger is de enige verswaterhaler die nu nog bestaat. Het volledige schilderij is te zien in het Amsterdam Museum.

Aanvulling:
De Dogger werd in augustus 2022 ontmanteld en verdween na 120 jaar van de Prinsengracht.

 

bron:
stamboomonderzoek.com,
wikipedia,
jhm.nl,
iisg.nl

gepubliceerd:
25 april 2016

laatst bijgewerkt:
24 augustus 2022