Gerben Post schreef het boek ‘Lotty’s bankje, stilstaan bij de Jodenvervolging in Amsterdam’ in 2018. 95 objecten, en dat kunnen in deze context instellingen, gebouwen, herdenkingsstenen en dergelijke zijn, vormen de spil waarmee Post het verhaal doet over hun belang voor het herdenken van de Sjoah. Gerben Post studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en heeft daar een masterstudie Holocaust en Genocidestudies afgerond. Hij heeft is afgestudeerd in de verhouding tussen Joden en niet-Joden vlak voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Na zijn studie is hij zich gaan richten op de verhalen achter de monumenten in Amsterdam.
In het boek geeft Post chronologisch de geschiedenis van de oorlog weer en in ieder hoofdstuk heeft bij de daarbij horende monumenten in Amsterdam gezocht en ze besproken. Hij leidt de lezer van het Lloyd Hotel – de opvang voor Duits-Joodse vluchtelingen in Amsterdam tot aan Nooit meer Auschwitz, het monument van Wolkers in het Wertheimpark. Het bespreken van de monumenten gebeurt in een heldere stijl waarbij Post ruimte geeft aan de emoties van de lezer zelf, zonder dat hij de emoties bij de monumenten bepaalt. Het boek is goed geannoteerd en zeker een aanrader voor iedereen die meer wil weten over de monumenten in Amsterdam.
De titel ‘Lotty’s bankje’ is goed gekozen. Lotty Veffer kwam op 26 augustus 1945 terug uit Duitsland. Haar zus en ouders waren in Sobibor vergast, maar een warm welkom was er niet in Amsterdam voor Lotty. Noodgedwongen sliep ze op 26 augustus 1945 op een bankje in de Apollolaan. In september 2017 werd de toen 96-jarige Lotty geëerd met een monument, een bankje op de plek in de Apollolaan waar ze haar eerste nacht in Amsterdam doorbracht bij haar terugkomst.
Sinds 28 november 2018 in de boekhandel, € 17,50. Ook bestelbaar via de boekenpagina, door hier te bestellen steunt u deze website (scroll op de boekenpagina naar onder).