Het gezin van bankier Lodewijk Korijn woonde vanaf 26 april 1923 in het huis op de J. J. Viottastraat 36hs. Lodewijk werd geboren in Amsterdam op 3 november 1879 en overleed in Amsterdam op 22 december 1942. Hij was getrouwd met Debora van der Berg, geboren in Rotterdam op 18 november 1891.
Lodewijk stamde uit een Amsterdams bankiersfamilie. Hij was een zoon van Eduard Gerard Korijn, de eigenaar van de Disconto- en Effectenbank, met filialen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Zijn broer was Julius Korijn, de oprichter van Miss Etam in Nederland. Een oom van Lodewijk was Louis Korijn, die onder de naam Louis Korijn & Co een bank had met filialen aan het Damrak en in Rotterdam, Den Haag en Middelburg en daarnaast de N V bankvereeniging Lodewijk Korijn op het Rokin 20.
Het hele gezin overleefde de oorlog niet. Lodewijk overleed in Amsterdam, Debora in Bergen-Belsen op 16 maart 1945. Hun drie dochters, Theodora, Anna en Elise, werden in 1943 vermoord in -respectievelijk- Auschwitz, Auschwitz en Sobibor. Het gezin, met foto’s, staat beschreven op deze pagina.
Na het wegvoeren van de bewoners werd gewoonlijk snel daarna de woning gepulst. Dit gebeurde echter niet met dit huis. Toen het gezin gedeporteerd was, is het huis gemeubileerd in 1944 aan Otto Rebholz, van de Lirobank, verkocht. Hij veranderde het interieur niet, er waren overigens ook nauwelijks Joodse details aan het interieur aangezien het gezin Korijn zeer geassimileerd was.
Het pand werd na de oorlog een studentenhuis en de studenten gebruikten de woonkamer van het huis als gemeenschappelijke ruimte. Zij veranderden nooit iets aan het interieur en in 2007 werd dit interieur ontdekt door Alexander Westra, docent aan de opleiding Erfgoedstudies van de Universiteit van Amsterdam. Hij kwam op dit spoor tijdens een onderzoek naar historische interieurs in Amsterdam Zuid.
De woonkamer is bijzonder ingericht. Paarsbruin velours op de wanden, lambrisering van ingelegd hout, paars en geel glas in lood. De familie Korijn trok in 1923 in dit huis en de inrichting van de kamer stamt uit die tijd, een combinatie van Art Deco en Amsterdamse School. Henri le Grand, destijds een ontwerper van spraakmakende interieurs, heeft een hand heeft gehad in de inrichting en liet er zelfs zijn signatuur achter. In deze buurt ontwierp Le Grand een aantal villa´s.
Deze vondst werd op 9 september 2008 wereldkundig gemaakt. In dit huis, niet toegankelijk, kunnen we zien hoe een welgesteld Joods gezin in Amsterdam-Zuid leefde.
In maart 2021 ontving deze website toestemming om de foto’s, die ter gelegenheid van de verkoop in 2021 gemaakt waren, te publiceren. Daarmee kan dit interieur hier getoond worden. Een uitgebreid huizenportret, geschreven door Barbara Laan en Alexander Westra, kan hier gedownload worden. (i.v.m. foutmelding externe website uitgeschakeld. Kom terug, ik herstel dit zodra die website weer in orde is).
illustraties:
R. Korijn, met vriendelijke toestemming d.d. 14 maart 2021
Ramon Mossel Makelaardij og, met vriendelijke toestemming d.d. 15 maart 2021
gepubliceerd:
15 maart 2021