Een mooie oude antieke pop van porselein. Goed afgewerkt en dan kijk je op een bepaald moment onder het haar. Waarom staat daar een Davidsster? Zomaar een van de vragen die aan ons gesteld worden. Het verhaal over de porseleinen pop.
Het is inderdaad een vreemd gezicht, want waarom staat het logo daar? Naspeuren op internet leert dat de pop is gemaakt door de Duitse poppenfabrikant Kämmer & Reinhardt. En dit bedrijf gebruikte als logo de Davidsster.
Kämmer & Reinhardt werd in 1885/1886 gesticht in Waltershausen in Thüringen. Dit bedrijf werd het centrum van de poppenfabricage in Duitsland. De poppenkoppen werden gemodelleerd bij het bedrijf Simon & Halbig en werden gebakken uit porselein bij Kämmer & Reinhardt. Tot 1912 was het logo als hierboven staat afgebeeld, na dat jaar werd de naam Simon & Halbig eraan toegevoegd. Vanaf 1902 werd de naam van de pop eraan toegevoegd, bij deze pop staat de naam DIEN op de kop geschreven.
Ernst Kämmer, die de poppen ontwierp, overleed in 1902, Franz Reinhardt, de zakenman, in 1933 en het bedrijf was al vanaf 1916 grotendeels eigendom van de firma Bing uit Neurenberg. Bij de verdeling van Duitsland kwam de fabriek in Oost-Duitsland te liggen, de productie ging door. De productie van poppen bij Kämmer & Reinhardt eindigde in 1985. Het gebouw waar de poppen werden gemaakt is er nog steeds en heeft het opschrift: “Für Kinder ist das Beste gut genug”.
Naast poppen, waarvoor ook schellak gebruikt werd, was Kämmer & Reinhardt ook een fabrikant van grammofones, grammofoonplaten en pratende poppen.
Deze pop, die in Amsterdam-Noord ‘woont’, heeft de bezitster van haar ouders gekregen. Ze had geen idee hoe oud de pop is. Dat zou makkelijk 100 jaar kunnen zijn.
Het is lastig om te achterhalen of Kämmer & Reinhardt een Joods bedrijf was. Informatie hierover is welkom.
bron:
www.bethahabah.org, lemma ‘Jewish education through dolls is not just child’s play’.
Peter Martland, Recording History, the British Record Industry 1888 – 1931(Lantham 2013),17.
www.wikipedia.de, Kämmer & Reinhardt (geraadpleegd 18 juni 2016)
illustraties:
foto’s met dank aan J. Zwart
laatst bijgewerkt:
22 september 2019