Herman de Man werd geboren als Salomon Herman Hamburger op 11 juli 1898 in Woerden. Hij was het derde kind van Herman Salomon Hamburger (Utrecht, – Sobibor, ) en Sara Cohen Schavrien (Amsterdam, 7 juli 1867 – Gouda, 1 september 1938). Het grootste deel van zijn kinderjaren heeft Herman in de gemeente Benschop gewoond. Dit was een periode die veel invloed op zijn leven zou hebben en vormde de basis voor veel van zijn literaire werk. Herman de Man werd journalist en schrijver. Op 14 november 1946 kwam hij om bij een vliegtuigongeluk op Schiphol. Hij werd begraven op 20 november 1946 in Oudewater.
In 1910 verhuisde het gezin Hamburger naar Oudewater. Toen hij van school af kwam hielp hij zijn vader met zijn werk als handelaar van tweedehands meubelen en boeren antiek. ’s Avonds nam hij les in tekenen, Frans en Duits. Met de jaren groeide hij uit de Joodse traditie. In 1916 verhuisde de familie naar Gouda. In Gouda kreeg Herman een baan als journalist. Hij werd verslaggever voor het Dagblad voor Gouda. Gedurende zijn Goudse jaren heeft Herman de Man onder invloed gestaan van Dominee J. Börger. Het is in die jaren dat hij op zoek ging naar ‘de waarheid’. Met de jaren groeide zijn affiniteit met het rooms-katholicisme.
In 1926 trouwde hij met Eva Jeannette Marie Kalker. Zij vestigden zich in Utrecht en kregen zeven kinderen. In 1927 werden ze katholiek. In 1932 kreeg hij een baan bij de Algemene Uitgevers-Maatschappij N.V. op de afdeling periodieken. Hij werd er waarnemend directeur en tevens redacteur en journalist van het populaire sportblad De Maandag-morgen. Tussendoor schreef hij elf romans in de periode van 1932 tot 1940. Hij werd langzamerhand bekend. In 1938 ontving hij de Tollens-prijs voor zijn gehele oeuvre.
De oorlogsjaren brachten een gruwelijk eind aan zijn familie. Zijn vrouw en vijf van zijn kinderen werden naar het concentratiekamp Auschwitz gedeporteerd en daar vermoord. Zijn zoon Joseph en dochter Maria doken onder en werden gered. Herman de Man, die in die tijd in een chalet in Frankrijk aan een roman werkte, slaagde er niet in naar Nederland terug te komen. Na een verblijf van twee jaar in Frankrijk, week De Man via Spanje en Portugal naar Engeland uit en arriveerde op 5 mei 1942 in Londen waar hij bij de voorlichtingsdienst van de Nederlandse regering te werk werd gesteld. Vandaar vertrok hij begin september 1943 naar Ottawa, om vervolgens naar Curaçao door te reizen. Daar was hij tot de zomer van 1945 omroepleider van de C.U.R.O.M. Verder wordt op 9 september 1943 bij Koninklijk Besluit de naam Hamburger omgezet in De Man.
Terug in Nederland vestigde hij zich samen met zijn twee nog levende kinderen in Eindhoven. Hij werkte als ‘reizende directeur’ voor de firma A.R.O. (Automobielen, Rijwielen, Onderdelen), een import-bedrijf. Op 14 november 1946, terugkerend van een zakenreis naar Engeland, vond Herman de Man de dood bij een vliegtuigongeluk op Schiphol. Hij was 48 jaar oud. Op 20 november 1946 werd hij op de katholieke begraafplaats in Oudewater begraven.
Meer informatie via deze link.
laatst bijgewerkt:
23 september 2020