Emilie Belinfante

Journalist Emilie Belinfante begint in 1905 als redacteur bij het toen net opgerichte dagblad Land en Volk. Daar schrijft ze onder de schuilnaam May een rubriek ‘Voor Vrouwen’, een rubriek die niet gaat over koken, huishouden en kinderen maar over de politieke, sociale en economische ontwikkeling van vrouwen. Gedurende haar loopbaan schrijft ze de rubriek voor verschillende bladen. Begin jaren dertig stopt dat. “De meeste dagbladen schrapten haar rubriek ten gunste van recepten en knippatronen.”

De baan bij Land en Volk kwam nadat ze werd afgewezen bij het dagblad Het Vaderland. Oud-minister Pierson was daar fel tegen haar gekant, de journalistiek was niets voor een vrouw. Te zwaar, vond hij en Emilie werd in een klap feministe. In 1908 kwam ze als journaliste bij De Nieuwe Courant, de grote concurrent van Het Vaderland terecht.

In 1928 schrijft Belinfante het pamflet ‘De vrouw als journaliste’. Daarin stelt ze niet alleen dat de vrouw, evengoed als haar mannelijke collega, het gewoon tot hoofdredacteur kan schoppen, en schrijft ze ook dat vrouwen op de redactie niet alleen bruikbaar zijn voor het schrijven van de vrouwenrubriek. Emilie was een feministe.

Ze werd geboren als Emilie Josephine in Den Haag op 11 januari 1875 als jongste dochter van Emilie Belinfante (1839-1917), regentes van een Joods weeshuis en August Belinfante (1841-1908), boekhandelaar en uitgever. Haar moeder kwam uit een voornaam Sefardisch geslacht en zette zich in voor de oprichting van een HBS voor meisjes in Den Haag. Dochter Emilie was de eerste generatie die er zou gaan studeren. Daarna volgde ze de opleiding tot onderwijzeres, liep een stage op de school van Jan Ligthart, de pedagoog, en leerde daar zijn vernieuwende pedagogische inzichten. Maar Emilie wilde de journalistiek in, net zoals haar broers, ooms en grootvader. 

Ze werd secretaris van de Haagse Journalistenvereniging en bekleedde die functie van 1921 tot 1940, tot ze moest aftreden omdat ze Joods was. In 1938 werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 

Tijdens de oorlog probeerde ze met haar zussen Anna en Mies, waar ze mee samenwoonde, alles te doen om aan deportatie te ontkomen. Het mocht niet baten, Emilie werd vermoord in Auschwitz op

 

bron:
www.joodsmonument, lemma Emilie Josephine Belinfante (geraadpleegd 9 oktober 2019)
Emmy Belinfante via Atria (geraadpleegd 10 oktober 2019)
Belinfante, Emilie Josephine via Huygens Ing (geraadpleegd 8 oktober 2019)

laatst bijgewerkt:
10 oktober 2019