This message in English
Al een aantal maanden werk ik, Pamela Sturhoofd samen met Jessica van Tijn, Freek Zonderland en rabbijn Lody van de Kamp aan een omvangrijk project: een documentaire over Truus Wijsmuller, één van Nederlands grootste oorlogshelden. Door haar daadkrachtige optreden werden rond de 10.000 Joodse kinderen uit Duitsland, Oostenrijk, Tsjecho-Slowakije, en Polen op tijd in veiligheid gebracht, en konden zij mee aan boord van de zogenaamde Kindertransporten. Opmerkelijk is dat – bijna veertig jaar na haar dood – nog nooit een documentaire over ‘tante Truus’ (zoals ze door de kinderen werd genoemd) is gemaakt, terwijl ze net zo’n belangrijk en heldhaftig werk heeft gedaan als bijvoorbeeld Oskar Schindler.
Doel van onze documentaire is Truus Wijsmuller een plek in de geschiedenis te geven die ze verdient. De bedoeling is de documentaire in première te laten gaan tijdens het filmfestival in Berlijn ( februari 2018). Daarna zal de film vertoond worden op televisie in binnen-en buitenland.
Tot nu toe hebben we 15 ‘kinderen’ teruggevonden. Geen makkelijke klus, want ‘de kinderen’ wonen verspreid over de hele wereld. In de documentaire zullen zij uitgebreid aan het woord komen. Eén van de kinderen die gered werd door Tante Truus zegt eigenlijk alles: ”Met haar heldhaftig optreden heeft ze niet alleen mijn leven gered, maar ook dat van mijn kinderen en kleinkinderen”. Ook hebben we prachtig archiefmateriaal gevonden en bijzondere verhalen vanuit haar familiekring.
Verschillende organisaties zoals de Anne Frank Stichting, het Nationaal Holocaust museum, Museum Sjoel Elburg, Amsterdams Museum, Herinneringskamp Westerbork en Kamp Vught, alsook de gemeente Alkmaar hebben ons schriftelijk laten weten de documentaire te gaan gebruiken voor educatieve doeleinden. Sommige van deze organisaties hebben ook een financiële bijdrage geleverd. Hiermee hebben we inmiddels zes interviews van kunnen doen. Op dit moment hebben we echter niet de financiën om de andere kinderen te interviewen. Ook dringt de tijd, want ‘de kinderen’ worden er niet jonger op! Voor ons staat echter vast: een film over ‘tante Truus’ moet er komen om dit vergeten stuk van de oorlogsgeschiedenis vast te leggen.
Zie voor meer informatie ook” www.truus-children.com en www.facebook.com/truuschildren. Zie voor de impact van haar werk ook: http://listverse.com/2014/07/27/10-heroes-who-stood-up-to-dictators-and-genocide/
Truus Wijsmuller heeft ons geraakt. Zij is het voorbeeld dat er altijd hoop is, hoe uitzichtloos een situatie ook lijkt en dat je, zelfs in je eentje, veel goeds kan doen.
Meer over Truus via deze link.