Waarschijnlijk kan deze foto op 1936 gedateerd worden. Een vrolijke groep meisjes, en misschien zaten ze op de Joodse Mulo. Wie het zijn is bekend: Lenie de Lange, Roosje de Wolf, Lientje Witteboon, Henny Rudelsheim, Ali Santcroos, Lily (Selina) Blog, Klara Prins, Jetty Friedman, Gretta Rijnsburger, Marianne Bonnewit en Elly Monni(c)kendam. Waarschijnlijk is het ook nog zo dat de namen van links naar rechts zijn, achterste rij eerst. Het meisje met de donkere jas is in ieder geval Lenie de Lange.
Wat we willen weten is wat de samenhang tussen de meisjes is. Wat het een klas? En wie herkent deze Amsterdamse straat? Reacties gaarne via de mail.
Wat is nu al bekend over de meisjes?
Lenie de Lange (1919) overleefde de oorlog. Zij overleed in 1998.
Roosje de Wolf
Lientje Witteboon
Henny Rudelsheim. Henny overleefde de oorlog en haar verhaal staat hier.
Ali Santcroos. Misschien is dit Hadassa Alida Santcroos, geboren te Amsterdam op 16 oktober 1918 als dochter van Herman David Santcroos en Esther Ketellapper. Ali trouwde met Hermann Laufgang en werd op 25 oktober 1944 in Auschwitz vermoord. Alida woonde op de Plantage Muidergracht 31b.
Lily Blog
Klara Prins (Amsterdam, – Sobibor, ). Klaartje Prins is door meerdere lezers van de site herkend. Zij is het meisje dat links gehurkt zit met het witte haar. Zij was de dochter van Joseph Prins (Amsterdam, – Auschwitz, ) en Betje Mok (Amsterdam, – Auschwitz, ) die op de Plantage Kerklaan 63hs woonden. Een andere foto van Klaartje staat hier. Wally de Lang schreef het verhaal over Klaartje voor deze site.
Jetty Friedman
Gretta Rijnsburger is waarschijnlijk Margaretha Rijnsburger, geboren in 1921
Marianne Bonnewit is waarschijnlijk Marianne Bonnewit, 21 juni 1920. Zij werd in Sobibor vermoord op 9 juli 1943. Marianne was tandartsassistente en het gezin van vader Jacob Bonnewit (1883) en moeder Sara Smalhout (1878) woonde op de Vrolikstraat 243-2.
Elly Monnickendam is waarschijnlijk de Elly die in 1918 geboren werd in Veghel. Ze werd verpleegkundige. Het gezin, vader Salomon Monnickendam (Veghel, 6 maart 1887 – Auschwitz, 27 augustus 1943) en moeder Hendrika Brouwer (Amsterdam, 6 januari 1893 – Auschwitz, 27 augustus 1943) vestigden zich in 1941 in Amsterdam. Dat zou een probleem kunnen zijn met de datering van de foto maar Hans Cohen liet weten dat R. F. Monnickendam uit Mill, inmiddels helaas overleden, indertijd vertelde dat Salomon en zijn gezin na het huwelijk in januari 1914 af en toe in Amsterdam woonden. Dat was mogelijk in verband met de functie van Salomon als liftbediende in het Nieuw Israëlitisch Ziekenhuis op de Nieuwe Keizersgracht. Ook begreep de heer Cohen zij in juli/ augustus 1941 uit hun ( mooie) woning op de Enckevoirtstraat 26 in Den Bosch gezet zouden zijn (door de bezetters?) en daarna in Amsterdam hebben gewoond. De twee kinderen van het gezin van Salomon en Hendrika overleefden de oorlog.
Nog een foto
Er is nog een foto waarop Lenie de Lange staat met andere leeftijdsgenoten. Ook dit is voor de oorlog. Lenie staat voorop op deze foto. Wie herkent iemand, wie herkent het gebouw op de achtergrond en kan iets meer vertellen over de context van deze foto. Reacties gaarne per mail.
En nog meer foto’s:
Deze foto’s zijn van een bezoek van Lenie aan Enschede bij de ouders van Roosje de Wolff. Achterop de foto’s staan de volgende namen: Pa en Ma de Wolff, Alie Denneboom, Roosje de Wolff. Wie herkent er nog meer?