De reis van de SS St. Louis, een lijnschip van de HAPAG-rederij uit Hamburg, komt bij verschillende verhalen op deze website terug. Het zorgde er ook voor dat uiteindelijk 161 Duits-Joodse vluchtelingen in Nederland terecht kwamen. Hoe zat het met dat schip?
Het schip de St. Louis was in 1929 gebouwd in Bremen en de vaarten werden vanaf 1933 geregeld door de Nationaalsocialistische organisatie “Kraft durch Freude“.
Deze reis van de St. Louis begon op 13 mei 1939, een half jaar na de Kristallnacht, vanaf de haven van Hamburg. 937 Duitse Joden, allen in bezit van geldige papieren om naar Cuba te emigreren, en deels naar de Verenigde Staten, ‘mochten’ van het nazi-regime Duitsland verlaten om naar Cuba te reizen. Dat tegen hoge bedragen.
De reis duurde twee weken. De papieren die waren afgegeven door de directeur-generaal van immigratie als voorloper van gewone visa werden ongeldig verklaard door het pro-fascistische regime in Cuba. Op 27 mei 1939 liep het schip de haven van Havana binnen, en slecht 22 passagiers werden toegelaten tot Cuba.
President Federico Laredo Brú stond erop dat het schip met de rest van de passagiers, ruim 900, de haven van Havana zou verlaten en dat gebeurde.
Het schip voer naar de Verenigde Staten en ook daar werden de passagiers niet toegelaten. De regering van de VS wilde die van Nazi-Duitsland niet voor het hoofd stoten.
Op 6 juni 1939 voer het schip terug naar Europa. Het schip ging naar Antwerpen en verschillende Europese landen besloten de vluchtelingen op te nemen. 287 gingen er naar Groot Brittannië, 214 naar België, 224 naar Frankrijk en 161 naar Nederland. Van de opvarenden die naar België, Nederland en Frankrijk gingen zijn gedurende de Sjoah 254 personen vermoord. In Nederland werd een deel van de opvarenden in het Lloyd-hotel, toen een opvang voor vluchtelingen, gehuisvest.
bron:
www.wikipedia.de, lemma St Louis (Schiff) (geraadpleegd 18 maart 2015).
gepubliceerd:
1 mei 2016
laatst bijgewerkt:
24 februari 2024