Het Borssenburgplein is een plein in de IJsselbuurt bij de Amstelkade. De IJsselbuurt is een deel van de Rivierenbuurt en werd in de jaren twintig en dertig gebouwd als onderdeel van Plan Zuid. In de jaren dertig kwam er uit nazi-Duitsland een enorme Joodse vluchtelingenstroom op gang, en een behoorlijk deel van hen vestigden zich in deze buurt die juist rond die tijd gebouwd werd. Een van deze gezinnen was het gezin van Otto Frank.
Borssenburgplein 4-1 – familie De Jong
Onder het gezin van Samuel Kinsbergen woonden Salomon, zijn vrouw Sonja en hun dochter Rachel (Ronny) de Jong. Ze waren goede vrienden van hun bovenburen en kenden Jaap Musch, voorman van de NV-groep. Ronny werd een van de eerste kinderen die via de NV-groep in de onderduik ging. Ze werd in Heerlen in de onderduik gebracht.
Borssenburgplein 4-2 – Samuel Kinsbergen
Samuel Kinsbergen werd op 3 april 1905 te Amsterdam geboren en hij was gemengd gehuwd met de Duitse Lina Elisabeth Schmidt (Giessen, 14 mei 1905). Samuel was al half-Joods, zijn moeder was Keetje Maria Stolp (Amsterdam, 30 mei 1867), zijn vader Jessaia (Amsterdam, 7 juni 1867). Samuel en Lina stelden hun huis ter beschikking aan NV-leden als overnachtingsplaats. De NV-groep was een verzetsgroep en richtte zich op het redden van Joodse kinderen (vaak uit de crèche aan de Plantage Middenlaan) door ze een onderduikplaats te geven in Limburg.
Samuel en Lina probeerden ook hun Joodse kennissen, die een oproep hadden gekregen, te overreden om hun kinderen via hun bemiddeling te laten onderduiken.
Borssenburgplein 13 (163) – Borssenburgschool
Aan dit plein was de Borssenburgschool gevestigd. Meer over deze school via de link.
bron:
Bert Jan Flim, Omdat hun hart sprak, Geschiedenis van de georganiseerde hulp aan Joodse kinderen 1942 – 1945 (Kampen 1996) p 97, 98 (De Jong, Kinsbergen).
illustratie:
Stadsarchief Amsterdam, beeldbank. Weenenk en Snel. Borssenburgplein 1938. PRKBB00253000001.
gepubliceerd:
29 maart 2017
laatst bijgewerkt:
23 maart 2024