Bob Scholte werd als Hijman Scholte in de Amsterdamse Jodenbuurt geboren op 21 februari 1902. Zijn vader, Barend Scholte (1867 – 1932), was diamantwerker en het was een groot gezin, met acht kinderen. Zijn moeder, Grietje Borstel (1869 – 1906), overleed toen Bob vier jaar oud was. Zijn vader hertrouwde en kreeg bij zijn tweede vrouw nog vijf kinderen. Zijn vader dronk veel, het gezin leefde in grote armoede.
In Antwerpen kon vader echter meer verdienen en het gezin verhuisde in 1909 naar die stad. Toen de 1e Wereldoorlog uitbrak kwam het gezin terug naar Amsterdam. In 1915 ging Bob zijn Bar Mitswah doen en bij die gelegenheid ontdekte men dat hij goed kon zingen. De cantor raadde Bob aan om bij het Nederlands-Israëlitisch seminarium de opleiding tot cantor te volgen. Bob ging naar het seminarium maar bleef daar maar anderhalf jaar, het geloof sprak hem niet sterk aan.
Een impresario had hem echter horen zingen bij het seminarium en die bracht hem in contact met Nap de la Mar. Nap leidde het Hollandse Operettegezelschap.
Bob kreeg zijn eerste rol in de operette “De Marskramer”, een kinderrol. Hij trad toen op met de toen achttienjarige dochter van Nap, Fien de la Mar. Het optreden was een succes en na een tournee door het land kreeg hij de bijnaam “de kleine Caruso”. Hij trad vaak solo op of samen met Fien, vaak in het legendarische Tip Top Theater op de Jodenbreestraat.
Zodra Bob de baard in de keel kreeg was het afgelopen met de carrière. Hij ging werken bij een confectiefabriek als plakker van regenjassen, waarschijnlijk bij Hollandia Kattenburg.
De liefde voor de muziek was echter niet voorbij en in de avonduren nam hij zang-, drum- en pianoles. In de tussentijd raakte zijn vriendin Martha Monnickendam zwanger en kreeg op 2 februari 1921 hun zoon Ab (Albert). Vier maanden na zijn geboorte trouwden Bob en Martha en twee jaar later werd op 17 mei 1923 hun dochter Greetje (Margaretha) geboren. Ab en Greetje hebben ooit het nummer “Heeft u een sigarenbandje” opgenomen, dat hier te horen is.
In de avonduren trad hij wel eens op met een orkestje en in 1927 kreeg hij een baan als drummer bij een dansorkest. In 1928 maakte hij op verzoek van tekstschrijver Ferry van Delden zijn eerste grammofoonplaat en daarna werd hij langzaam maar zeker steeds bekender.
In 1931 trad Bob in dienst van de AVRO en werd daar zanger bij het orkest van Kovacs Lajos en hij deed regelmatig mee het het populaire radioprogramma “De Bonte Dinsdagavondtrein”.
Het gezin verhuisde in 1933 naar Hilversum om dichter bij de studio’s te zijn.
Op 21 februari 1941, de verjaardag van Bob, werd zijn zoon Ab opgepakt, bij een van de eerste razzia’s en Ab kwam in Mauthausen terecht. In oktober 1941 was Ab dood. Greetje werd ook opgepakt en in september 1942 in Auschwitz-Birkenau vermoord. Bob en Martha waren ondergedoken maar ook zij werden opgepakt. Bob werd als dwangarbeider te werk gesteld in kamp Vught en kwam later in Auschwitz-Birkenau terecht. Hij moest daar met zijn zangtalent de kampleiding vermaken, hetgeen hem zwaar viel. Bob overleefde de oorlog. Martha kwam in april 1945 om in Mecklenburg, in een trein die naar Zweden ging. Bob was de enige van het gezin die de oorlog overleefde.
Kort na de oorlog, in juni 1945, ging hij optreden met Heintje Davids. In eerste instantie ging hij weer in Hilversum wonen, maar kreeg heimwee naar Amsterdam en ging in 1946 daar heen. Daar ging hij bij Corry (Cornelia Diana) van Asperen wonen, de vrouw waarbij hij ondergedoken had gezeten.
Corry was inmiddels weduwe en Bob zorgde voor haar en haar dochter Tineke. Hij trouwde met haar in 1950 en verhuisde in oktober van dat jaar naar Borgerhout bij Antwerpen vanwege de nare herinneringen aan de oorlog in Amsterdam. Hij werkte toen voor de radio en trad veel op in België. Ook nu kreeg hij heimwee en het gezin kwam in 1958 terug naar Amsterdam. In 1966 ontving Bob Scholte de Gouden Harp.
Bob bleef tot zijn vijfenzestigste optreden en had toen zo’n 2000 liedjes op zijn naam staan.
Corry overleed in 1975 en Bob raakte in een depressie.
Hij trad nog sporadisch op (op Joodse feesten), en overleed op 3 november 1983. Hij werd begraven op Zorgvlied.
bron:
seniorplaza,
wikipedia
een eerbetoon aan Bob Scholte, TV uitzending NPO 2 oktober 2016.
laatst bijgewerkt:
28 september 2019