Machiel (Michel) Gobets – een marktkoopman die 9 kampen overleefde

vischschraperrikaOp 31 maart 1913 werd in Amsterdam Machiel Gobets geboren als zoon van Aaron Gobets en Sientje Leijden van Amstel. Aaron en Sientje hadden 6 kinderen, te weten: Elisabeth, Machiel, Meijer, Femmetje, Nathan en Marcus. Zowel vader, moeder als drie van hun kinderen werden vermoord in de oorlog.

Zoon Machiel overleefde de oorlog wel. Hij trouwde voor de oorlog met Rika Vischschraper (foto rechts) en kreeg met haar vijf kinderen. Op de foto staat Rika met hun kinderen Sientje (rechts), Abraham (links) en Lea (midden). Rika werd geboren op 24 april 1915 in Amsterdam en op 30 september 1942 in Auschwitz vermoord.

Monument Laren Bergstichting, met Sientje Gobets vermeld; © A Alfarez

De kinderen
Louis, hun oudste zoon, werd geboren in 1930. Hij overleefde de oorlog en overleed in 1988. Willem was de tweede zoon en werd geboren op 26 december 1932. Willem overleed kort na de geboorte, op 16 januari 1933.
Op 27 februari 1934 kwam dochter Sientje. Sientje werd, negen jaar oud, vermoord in Auschwitz, waarschijnlijk op 28 januari 1944. Zij was ergens in de oorlog in een dependance van de Berg Stichting op het Rapenburg 92-94 ondergebracht. Deze dependance, met alle kinderen, werd ontruimd en Sientje was daarbij. Dit moet overigens nader worden uitgezocht, volgens de neef van Sientje is ze omgekomen door een granaat en Sientje is in de lijst van de kinderen die werden gedeporteerd de enige die in Auschwitz terecht komt, alle andere kinderen van de dependance werden in Sobibor vermoord.
Het vierde kind was Abraham (Appie), hij overleefde de oorlog en het jongste kind was dochter Lea (Leentje); ook zij overleefde de oorlog door de onderduik bij familie Boogaard in de Haarlemmermeer. Deze familie heeft honderden Joden gered. Leentje is het kleinste meisje op de foto en trouwde later met Albert Walter Alfarez.

Machiel
Terug naar Machiel. Machiel werd in het begin van de oorlog in de tram gearresteerd. Hij reisde met de tram zonder ster en daarmee begonnen voor hem de verschrikkingen van de deportatie en de kampen. Hij overleefde negen concentratiekampen, waaronder het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Dit kamp, dat gebouwd was om te moorden, was een van de ergste kampen waar hij terecht kwam. Machiel kreeg in Auschwitz-Birkenau een nummer getatoeëerd, nummer 163265. Hij zat er in Blok 24. Regelmatig waren er selecties voor de gaskamer. Wanneer tijdens de selectie het nummer werd gevraagd ging je naar de gaskamer. Machiel had keer op keer mazzel en werd niet geselecteerd voor de gaskamer. Na de oorlog sprak Machiel nauwelijks over zijn ervaringen. Voor de EO ging hij één keer terug naar Auschwitz en vertelde daar zijn verhaal voor een documentaire.

Documentaire
Over Machiel werd door de EO voor het programma Tijdsein een documentaire gemaakt. Deze documentaire, “nummer 163265”, werd op 2 mei 1990 uitgezonden (deel link onder).
Kort na het interview kreeg Machiel een hartaanval. Hij kwam daar bovenop, maar zijn gezondheid verslechterde en hij overleed in 1993. Hij werd begraven op Muiderberg. Machiel was marktkoopman en stond op de Albert Cuypmarkt. Hij was daar een van de bekendste marktkooplieden.

bron:
levie-kanes.com,
documentaire Tijdsein EO, Nummer 163265,
met dank aan Albert Alfarez, kleinzoon van Rika en Machiel.

illustraties:
foto’s met dank aan A Alfarez
foto Leentje bij familie Boogaard NIOD, met dank aan A Alfarez

laatst bijgewerkt:
26 september 2019